Logo
Print this page

PLISKA ROZETA

Piše: dr. Semir Osmanagić

Bugarska, Plovdiv, april 2017

Osjećaj pripadnosti bugarskoj naciji, veze s Bogumilima iz Srednjeg Vijeka do Tračana unatrag 8.000 godina, impresionirao me kod mojih prijatelja u Bugarskoj.

Asen mi poklanja ogrlicu sa sedmokrakim medaljonom pola sata prije početka mog predavanja u Plovdivu.

Originalni medaljon je pronadjen 1961. Tokom arheoloških iskopavanja u mjestu Pliska, prvom glavnom gradu Bugarske. Odatle mu i ime “Pliska rozeta”. U centralnom dijelu medaljona su tri simbola: dva “I” sa strana i jedno “Y” u sredini. Simbol “IYI” je pripadao “Klanu Dulo” bugarske vladajuće dinastije iz doba Velike Stare Bugarske. Pretpostavlja se da su medaljon nosili sveštenici. Pomoću njega su vršili astronomske algoritme i kalkulacije prije donošenja važnih odluka.

Slijedeći aspekt medaljona je određivanje koji bog, odnosno planet vlada kojim dijelom dana. Bugari su koristili to znanje kako bi predvidjeli ishod važnih događaja kao sšo su bitke, budući vladari, pregovori, trgovački sporazumi, rođenja, poljoprivredni projekti i sl.

Prvim satom svake nedjelje vlada Sunce i njegov krak je u vrhu. U smjeru suprotnom od kazaljke na satu (s lijeve strane), krug započinje s Venerom, koja vlada drugim satom nedjelje. Treći sat pripada Merkuru, također s lijeve strane, zatim slijedi Mjesec, Saturn, Jupiter te sedmi krak koji simbolizira planet Mars.

Tokom nedjelje, Sunce vlada prvim, osmim, petnaestim i dvadeset drugim satom; Venera drugim, devetim, šesnaestim i dvadeset trećim, Merkur trećim, desetim, sedamnaestim i dvadeset četvrtim.

Primjenjujući isti princip, prvi sat ponedjeljka započinje Mjesecom, a nastavlja se Saturnom, Jupiterom itd.

Na ovaj način svaki od sedam kosmičkih objekata započinje vladavinu prvim satom jednog od dana u sedmici. Simbolika i duboko značenje svakog od planeta, odnosno Sunca i Mjeseca, bili su alat u rukama sveštenika/astronoma koji su ih koristili za svoja predviđanja.

Danas Pliska rozeta simbolizira osjećaj pripadnosti i krvne povezanosti između imperijalnog Klana Dulo i svih njihovih krvnih potomaka – Bugara, koji žive širom svijeta.

Kada se nosi medaljon na grudima privezan na lančiću, Bugari sinkroniziraju svoje sa vibracijama hiljada prohujalih generacija. Osjećaju da su zaštićeni i vođeni svojim velikim precima, koji će se pobrinuti da Bugarska raste, a njeni stanovnici žive dugo, zajedno sa svojom tradicijom, duhom i vjerom.

Asen mi je, uručujući ovaj medaljon, rekao: “Pliskom rozetom pokazujemo svoju ljubav prema Bugarskoj i šaljemo poruku budućim generacijama čija je dužnost da održe bugarski duh živim i sačuvaju ga vjekovima pred nama”.

 

Zadnje ažuriranje nedjelja, 23 april 2017 07:17
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved