Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/11723
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/11723

Sv. Naum

Piše: dr. Semir Osmanagić

Sv. Naum, Makedonija

April 2017.

Prelijepo Ohridsko jezero dijele Albanija i Makedonija. U blizini same granice, rijeka Crni Drim je najveći izvor čiste i hladne vode koja se ulijeva u jezero. Tu su doduše i Bijeli Drim sa albanske strane te 30 podvodnih i 15 površinskih izvora. Na ušću Crnog Drima smješten je i romantični otočić i velika plaža. Na visokoj stijeni podigao je Sveti Naum prvo manastir 895. godine, a onda i samostansku crkvu 900. godine posvećenu sv. Arhanđelima Mihajlu i Gabrijelu.

Inače, Sv. Naum se rodio sredinom IX stoljeća i bio je učenik slovenskih prosvjetitelja Sv. Ćirila i Metodija, a savremenik i saradnik Sv. Klementa Ohridskog. Njih su dvojica opismenili 3.500 monaha i osposobili ih za evangelizaciju. Stoga ne čudi da su postali sveci u slovenskoj tradiciji. Razvili su ćirilićno i glagoljično pismo bazirano na grčkom alfabetu.

Naravno, vrijeme će dati sud koliko je njihova uloga bila prosvjetiteljska za starosjedioce Balkana.

Tokom svog života, Sveti Naum je radio na evangelizaciji Moravske, odakle je protjeran nakon smrti Sv. Metoda. Otišao je u Bugarsku, a ubrzo nakon toga došao je na Ohridsko jezero. Sveti Kliment je postao apostol u Ohridu, a Sveti Naum je osnovao manastir 30 km. južnije. Originalni stubovi pod svodom današnje crkve, imaju pismo iz X stoljeća koje svjedoči o njegovoj pismenosti i misiji koju je provodio.

U manastiru je i umro 910. godine gdje je i sahranjen. Znatno kasnije, Osmanlije uništavaju crkvu, koja je ponovo podignuta u XVI stoljeću. Brojni dodaci, popravke i restauracije, rezultirale su današnjim reprezentativnim vjerskim objektom koji je u XXI stoljeću postao muzejsko-turistička trakcija s hotelskim kompleksom u blizini.

Ali, Naumove kosti su još uvijek pod svodom crkve. Smatraju se čudotvornim.

Prilikom ulaska u malu prostoriju, s kamenom nadgrobnom pločom, osjeti se patina minulih vremena. Prišla je žena, kleknula na koljena, poljubila ploču i pomolila se. U narodu postoji legenda da i dan danas njegove mošti liječe od teških bolesti, a naročito od ludila.

Također, priča se da se na grobnoj ploči može čuti kucanje Naumovog srca.

Da ove priče nisu bez osnove, pokazuje nam biografija Sv. Nauma. Svojevremeno je putovao u Rim gdje se proslavio čudotvornom moći i velikom učenošću. Mnoge je jezike poznavao. Njegovi savremenici pišu da se osjetila iscjeliteljska moć iz njegovih očiju. Navodno su izliječivani bolesnici koji bi s vjerom pogledali u oči Sv. Nauma.

U svom manastiru na Ohridskom jezeru, Sveti Naum je primio mnoge bolesne, uboge i nesretne. Pomagao je većini, a osobito se isticao u pomoći odbačenim, mentalnim bolesnicima.

Višestoljetni kameni zidovi i blizina ostataka Sv. Nauma je prilika za opuštanje i meditaciju.

MEDITACIJA

Crkvica, vrlo skromna, dvije pravougaone prostorije, srednji dio okrenut današnjem ulazu. Sveti Naum je imao stariju žensku osobu koja mu je povremeno donosila hranu i pomagala oko nekh potreba. Kasnije, nakon njene smrti, pomagao mu je hranom pastir iz susjedstva. Naum je liječio je kombinacijom trava i molitvi. Vidio je energetska polja ljudi. Neke bolesti nije izliječio, ali je ublažavao stanje. Kada su vojske dolazile, čule su za njega, nisu ga dirali. Volio se okupati u svježoj, hladnoj vodi, ispod manastira.

*** 

Ljudima je Sveti Naum pomagao blagošću, brigom, iskrenošću, posvećenošću i suosjećanjem. To je energetska nit koja je premostila stoljeća i još uvijek se njegov dodir osjeća na obalama Ohridskog jezera.

Galerija slika

{gallery}11723{/gallery}
Zadnje ažuriranje srijeda, 26 april 2017 11:11
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved