Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/12465
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/12465
A+ A A-

OHIO - NAJVEĆI ZEMLJANI RADOVI U HISTORIJI PLANETE: KOSMIČKI ENERGETSKI KRVOTOK (1)

ZAGONETNO UZVIŠENJE SEIP

Piše: dr. Semir Osmanagić

Novembar 2016.

Na području američke savezne države Ohio izvođeni su najveći zemljani radovi u historiji Planete. Napokon sam si uspio ispuniti petanestogodišnju želju i obići ta zagonetna uzvišenja. Između predavanja u Filadelfiji i Budimpešti, slobodna sedmica. Za četiri dana, vozim 3.000 kilometara i obilazim četiri najznačajnije lokacije u Ohaju: Seip Mound, Serpent Mound, Miamisburg Mound i Great Circle-Newark Earthworks.

Seip Mound – U središnjem Ohaju, dvadesetak kilometara od gradića Chillicothe, u okrugu (county) Ross, nalazi se veliki zemljani kompleks pod nazivom Seip Earthworks. Na površini od pola kvadratnog kilometra smješteno je veliko elipsasto uzvišenje poznato kao Seip-Pricer Mound, koje je bilo okruženo polukružnim zemljanim zidom dužine tri kilometra i visine tri metra, zatim niz manjih uzvišenja kružnih oblika, a najveće cjeline bile su veliki zemljani krug i kvadrat.

Najbolje sačuvano i najimpresivnije je uzvišenje Seip-Pricer. Impresivnom izgledu doprinosi lijepo uređen park i ošišana zelena trava koja ga okružuje, Ovo vještačko uzvišenje je dugačko 73 metra, široko 40 netara i dostiže visinu od devet metara. Geometrijski je vrlo pravilno, identičnih nagiba.

Ovo je, zvanično, jedno od “najvećih zemljanih uzvišenja koje se pripisuju Hopewell kulturi, 100 BC-500 AD, prahistorijskoj indijanskoj američkoj kulturi”.

Ovi, svuda prihvaćeni opisi, su uglavnom netačni. Proces dezinformacija na globalnom nivou započinje davanjem imena graditelja koji nemaju veze sa građevinama.

Klasični primjeri su izmišljena kultura “Teotihuacanosi” za graditelje grada piramida u Meksiku, faraon Keops za graditelja velike piramide u Egiptu, Maje za civilizaciju u Centralnoj Americi i sl.

Ovdje je upotrebljeno ime europskih doseljenika (Hopewell), koji su postali vlasnici velikih parcela krajem XIX stoljeća u okrugu Ross, gdje su ova uzvišenja i zatečena.

Stvarni dokazi da su zemljane radove projektirali i izvodili “indijanci”, izostaju. Autohtoni stanovnici su uglavnom bili nomadi, a ne graditelji permanentnih objekata. Nema nikakvih dokaza o alatima, opremi, načinu transporta, gradnji.

Datiranje je bazirano na osnovu organskog materijala kostiju pronađenih ispod uzvišenja, što samo dokazuje minimalnu starost uzvišenja, ali ne i datum gradnje koji može biti znatno stariji.

I sada, kada su odgovori na glavna pitanja falsificirani (ko, kada, kako), preostaje da se javnosti predoči i odgovor na pitanje zašto. Najčešće se za “indijance” vezuju razlozi religiozne prirode (grobnice, religiozni riutali). Nevoljko, nezavisni istraživači konvencionalnu nauku prisile da dodaju i natuknicu da su lokacije korištene i za praćenje solarnih i lunarnih promjena i tu priča staje.

Pročitana literatura o uzvišenju Seip mi nije pomogla da odgovorim ni na jedno krucijalno pitanje. Zbilja, ko je izvodio ove građevinske radove, kada, kojim sredstvima? Nikakve praktične, ceremonijalne, ritualne koristi, ovi zemljani oblici nisu imali.

Prilazim lijepo oblikovanom uzvišenju. Obilazim ga sa svih strana. Penjem se do vrha. Sklopljenih ruku, spuštam se na tlo riječima: “Poštovanje, ljubav, dijeljenje znanja”.

MEDITACIJA

Osjećaj sreće, mirnoće, zadovoljstvo životom, osjećaj sigurnosti. Uzvišenje, kanali, zemljane figure – dio su kosmičke slike. Posjetioci su im govorili ne samo odakle su, već i o odnosima među zvjezdanim sistemima, načinima putovanja. Kanali na širem području današnjeg Ohaja su prikaz kretanja energija koje su koristili za putovanja. Nazivi koje mi koristimo za njih su izmišljeni. Mi ne razumijemo ni geometriju, ni svrhu, ni način života tih ljudi, niti komunikaciju koju su imali. Seip Mound nije izoliran – on je dio puno šireg kompleksa, “kutak” sa svojim kosmičkim značenjem. Kombinirali su položaj, geometriju i oblik prirodnih brda (nekada su ih modificirali) sa novopodignutim uzvišenjima radi što vjernijeg prikaza. Geometrija i položaj zemljanih uzvišenja činila ih je energetskim aktivnim. Posjetioci su podučavali lokalne stanovvnike, kako unaprijediti život, standard, komfor, alate. Posjetioci su razmatrali fizički odnos s lokalnim ženama, ali to nije ostvareno.

Galerija slika

{gallery}12465{/gallery}
Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 06 novembar 2017 10:09
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved