Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/13429
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/13429
A+ A A-

ZAŠTO JE VAŽNO OTKRIĆE DOLOMITNOG BIJELOG KRISTALA NA BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA

Piše: Dr. Semir Osmanagić

Početkom augusta 2018. kupio sam parcelu u podnožju sjeverne strane Bosanske piramide Sunca. Za nekoliko dana započeli smo čišćenje parcele od šikare i grmlja. Uslijedilo je skidanje površinskog sloja zemlje i gline. U dijelu parcele gdje su prije nekoliko decenija dinamitom uništavali piramidu, da bi imali građevinski materijal za temelje obližnjih kuća, pronašli smo diijelove blokova piramide koji su svjetlucali na sunčevoj svjetlosti.

Doveo sam volontere koji su nam pomagali u čišćenju parcele i pokazao im kristale. Bio je to posljednji dan pete smjene volontera ove sezone i želio sam da im pokažem da njihov trud oko čišćenja parcele nije bio uzaludan.

'Evo dokaza da je površinski sloj Bosanske piramide Sunca bio prekriven kristalom. Graditelji su znali kakve im energetske karakteristike trebaju', govorio sam mladim volonterima.

Bilo im je drago što su baš oni tu radili. Osjećali su se pionirima u otkrivanju ovog dijela piramide.

Kristale smo otkrili na više mjesta na sjevernoj strani piramide. U ljeto 2012. radili smo na bridu, spoju sjeverne i istočne strane. Ispod nanosa zemlje i gline nalazili smo odlomljene komade kristala, veličine šake. Beton je svjetlucao na sve strane od ugrađenih malih kristala.

U oktobru i novembru 2017. smo otvorili prvu sondu na našoj parceli u podnožju sjeverne strane, koju smo prigodno nazvali F-1. Iz pukotina betona ispadali su komadi kristala, a čitava površina je svjetlucala. To smo nalazište nazvali kristalnim betonom.

Polovinom augusta 2018. ponovo nalazimo kristale u blokovima. U obilasku iskopavanja pridružio mi se Fondacijin geolog iz Engleske Richard. Pokazujem mu na kristale, on kaže:

'Dolomit. On nije in situ.'

U pravu je. Dolomit ne nestaje pola metra ispod nanosa zemlje. Ovdje je donešen.

Dolomit je, strukturno gledano, kalcijum-magnezijum-karbonat. Pripada karbonatnoj klasi minerala. Može biti bijeli, bezbojni, ljubičasti, sivi, narančasti, zeleni ili smeđi. Minerali koji mogu biti nađeni u dolomitu su kalcit, flourit, barit, kvarc i ponekad zlato.

U dolomitu kojeg nalazimo na Bosanskoj piramidi Sunca nalazimo bijeli kristal. Dolomiti sa kristalima se mogu naći u SAD, Kanadi, Švicarskoj, Španiji i Meksiku.

Geometrija dolomitnog bijelog kristala je šestougaona. Heksagon je najmoćniji geometrijski oblik kada je rječ o energijama. Sastoji se iz šest jednakostraničnih trouglova (piramida) na 2-D ravni. Gledajući ga trodimenizionalno, formira kombinaciju trokuta, pravougaonika, kvadrata, rombova i drugih geometrijskih oblika. Nimalo slučajno, dizajnirali smo brojne instalacije u parku 'Ravne 2' i Ljekovitoj šumi u znaku heksagona: bine za meditaciju, Hladnjak, Konferencijsku dvoranu, Šestougaonik sastavljen od šest megalita, itd.

Za kristaloterapiju, dolomitni kristal ima posebne vrijednosti. Ako se postavi u središte prostorije, balansira energiju. Ima ljekovita svojstva: unaprijeđuje cirkulaciju, obogaćuje pluća i ćelije kisikom, pomaže kod problema sa reproduktivnim sistemom, ublažava nesanicu, slomljene kosti brže zarastaju.

Bijeli dolomitni kristal utiče pozitivno na deblokiranje čakri i balansira energije u tijelu. Osobito pomaže kod otvaranja i aktiviranja srčane čakre. Na taj način donosi ljubav u život i uklanja tugu.  Dobar je i kod apstraktnog mišljenja, razvija kreativnost i omogućava razmišljanja izvan kalupa i programiranog načina života kojemu smo izloženi kroz obrazvoni sistem.

Također, blage vibracije bijelog dolomitnog kristala unaprijđuju iskustvo meditacije. Ne čudi, stoga, da je Bosanska piramida Sunca idealno mjesto za opuštanje i meditaciju.

Budući da smo kupili i tri parcele na istočnoj strani Bosanske piramide Sunca također u augustu 2018. prošao sam kroz gustu šumu izmđu naših novih parcela i naše stare sonde 'Brid'. Dolazak na sondu me je podsjetio na naše nalaze od prije pet godina. Činilo nam se tada kao da je brid bio odsječen. Završeci blokova bili su oštećeni.

Richard mi u jednom momentu kaže:

'Pa znaš da su i bridovi Savijene piramide u Egiptu 'odsječeni'.

U pravu je. Čini se da su bridovi igrali važnu ulogu u akumulaciji i protoku energija prema vrhu piramide. Zbog toga nalazimo velike količine kristala. Tu dolazimo i do najvažnije funkcije najstarijih i najvećih piramida: komunikacijskog uređaja.

Ostale funkcije, koje smo dokazali u slučaju bosanskih piramida, su također indikativne: zaštita zdravlja i samoizliječenje, vibracija koja unaprijeđuje molekularnu strukturu vode i hrane, otvaranje i balansiranje čakri, smirivanje i opuštenost, razvoj duhovnih čula, unaprijeđivanje aure...

Svjedočimo o neraskidivoj vezi Podzemnog labirinta Ravne, Bosanske piramdie Sunca i svega onog što dolomitni bijeli kristali nose sa sobom.

Ako bi imali vremeplov, vjerovatno bi mogli pratiti štete koje je Bosanska piramida Sunca milenijumima trpjela: od razarujućih plimnih valova iz daleke prošlosti, zemljotresa nevjerovatne snage, napredne civilizacije koja je odnijela piramidion i uređaje ispod piramide onemogućavajući da radi kao nekada, do modernih eksploziva u miru i bombardovanja u ratu.

Ipak, još uvijek je tu, s vrelom znanja spremnim da ga podijeli s s nama.

Galerija slika

{gallery}13429{/gallery}
Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 20 avgust 2018 11:10
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved