Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/14253
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/14253
A+ A A-

GAIA CENTAR U NORVEŠKOJ

Piše: dr. Semir Osmanagić

John Gursli mi je još 2014. godine pričao kako želi da s prijateljima izgradi ekološki centar u središnjem dijelu Norveške. Kupili su hektare zemljišta i kovali velike planove.

Posjeta njihovom Gaia centru u aprilu 2019. prijatno me je iznenadila koliko su napredovali u realizaciji svoje ideje. U neposrednoj blizini sela Alvdal, na pola puta između vikinške prijestonice Trondheima na obalama mora i olimpijskog, planinskog Lillehmmera, rađa se nova zajednica. Kupili su paviljon korišten na zimskim Olimpijskim igrama i prebacili ga na svoje zemljište. Jedna od soba bila je i moje utočište na par dana.

John je preuredio objekat planinske pilane i sa ekipom napravio centar zajednice. Trpezarija sa 80 mjesta, moderna kuhinja od inoksa i recepcija su na prizemlju. Centralno mjesto u trpezariji posvećeno je velikom bokalu s vodom u koju John redovno dosipa vodu iz Podzemnog labirinta Ravne.

Na spratu je nekoliko konferencijskih dvorana. Manje su za ‘ulagače’ (shareholderse), veće kada organizuju predavanja i ljetni festival. Dobrom energijom se ističe dvorana za meditaciju s kristalom u sredini. Tu su i stolovi za masažu, ležaji pokriveni teslinom navojnicom, prodavnica organskih proizvoda – hrane i pića, suvenira, kristala, literature.

U podrumskom dijelu je fitnes centar s mnogobrojnim spravama za vježbanje te skladište za alat i hranu. Vani su parkirana dva autobusa. Oba su mi poznata, John ih je koristio kada je dovodio goste u posjetu bosanskim piramidama. Pohvalio se nabavkom novog šlepera – hladnjače.

Obilazimo zemljište. John mi pokazuje gdje će od juna započeti izgradnje njegove nove, cirkularne kuće na tri sprata. U planu je da, u kratkom roku, izgrade 49 kružnih kuća za stanovanje od drvenih materijala. Ulazim u prvu izgrađenu. Sviđa mi se koncept. Dnevni boravak je zapravo četrnaestougaonik s velikim prozorima. Vlasnik se slika sa mnom, kaže da mu je čast da me ugostio u svom domu. Mnogo je čitao i gledao o projektu bosanskih piramida.

Gaia centar poprima konture jedinstvenog eko-društva. Njegovi članovi će naći samozaposlenje u okviru tri novoformirane organizacije (jedna je neprofitna s naglskom na proizvodnju zdrave, organske hrane i čiste energije, druga je u oblasti nekretnina, treća pokriva putovanja širom svijeta). Već se realizuju Team Bulding i rekreacijske aktivnosti, ljetni ‘Gaia festival’, domaća organska ishrana.

Koja je bila motivacija Johnu da pokrene ovaj veliki projekt?

Primijetio je još od 1995. da ima vizije koje prikazuju događaje iz budućnosti i daleke prošlosti. Tako mi je govorio o misterioznoj Atlantidi, koju je on vidio kao dva otoka nejednake veličine u Atlantskom oceanu, čiji je kraj i potunuće zadnjeg otoka uslijedio nakon udara dvije komete.

Za bosanske piramide ga veže niz iskustava. Kada je prvi put ušao u tunele Ravne prije šest godina, počelo mu je da ‘igra’ oko i dio lica. ‘Rečeno’ mu je da će mu to prestati sve do odlaska u Peru. Tako je i bilo. Za Bosansku piramidu Sunca mi je rekao da je građena, rušena i podizana tri puta. Prvi put je izgrađena prije 60.000 godina i, prema Ilyuka proročanstvima, graditelji su bili ‘Bird people’. Bosanska piramida Mjeseca je izgrađena znatno kasnije i stoga je drugačiji dizajn i materijal.

Međutim, John je u Norveškoj poznat po vlastitom proročanstvu o dolasku katastrofalnog plimnog vala. John ga smješta u oktobar 2029. Tvrdi da će odluka o visini vala uslijediti 2025. I ona će zavisiti od toga da li smo započeli proces većeg poštivanja Planete. Tvrdi da mi uništavamo Planetu. Najvjerovtnije će visina vala biti do 100 metara, a izazvat će ga udarac kosmičkog objekta čiji je prelnik 50 m. Tvrdi da je deset ljudi širom svijeta imalo istu viziju. Za Aboriđine u Australiji pominje da su oni vidjeli isto, ali za Australiju s datumom 2022.-2023.

Ono što slijedi bit će kolaps ekonomije i haos. Za Sarajevo mi je rekao da je na sigurnom što se tiče neposredne štete uzrokovane valom.

Zbog ovih događaja je odlučio napraviti ovu zajednicu u središtu Norveške, okruženu visokim plninama. Cilj mu je da ima samoodrživu zajednicu, koja će imati vlastitu proizvodnju hrane. Rezerve hrane trebaju pokriti njihove potrebe za tri mjeseca.

Koncept njegove zajednice mi se svidio. Nadolazeće proročanstvo, nije. S obzirom kako tretiramo Planetu na kojoj živimo, ne bi me iznenadilo da je u pravu.

Related Video

Galerija slika

{gallery}14253{/gallery}
Zadnje ažuriranje petak, 26 april 2019 10:25
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved