Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

ENERGETSKA MJERENJA DR. SEMIRA OSMANAGIĆA NA MALO ZNANIM PRAHISTORIJSKIM LOKACIJAMA SLOVENIJE

Slovenija je platila danak osvajanjima antičke rimske imperije prije dviije hiljade godina i socijalističke industrijalizacije u XX stoljeću. Brojne megalitne strukture, dolmeni, menhiri, krugovi… su nestali.

Idući tragom zaboravljenih prahistorijskih lokcija, dr. Semir Osmanagić je izvršio seriju mjerenja energetskih fenomena tokom oktobra 2019.

U općini Žiri, u selu Ravne, potvrdio je postojanje dvije lokacije s balansirajućim stijenama. Riječ je o fenomenu megalitne ploče koja leži na manjem kamenom postolju. Krečnjačke stijene su u prvom slučaju, s većim kamenim ‘stolom’ mase 30 tona, kombinacija prirodne erozije i antropogenog djelovanja. Oblikovana su četiri isturena dijela ‘stola’, vrlo pravilno orijentirana prema stranama svijeta. Onaj okrenut prema sjeveru ima oblik zmijske glave. Ispod njega je sjedio lider zajednice prilikom ceremonija posvećenim zagrobnom životu.

Drugi, manji kameni ‘stol’ od 3,5 tone je primjer prenesenog i onda postavljenog megalitnog bloka nepoznate kulture. Energija je puno lakša i svjetlija i tu su se odigravale duhovne seanse posvećene odlukama iz svakodnevnice.

Cerkniško jezero u centralnom dijelu Slovenije je poseban kraški fenomen. Tokom sezone kiša, jezero naraste i plavi okolna područja, da bi, tokom sušnih perioda, ‘nestalo’ u kraškim rupama i skrilo se ispod zemlje. To ga čini najvećim ‘nestajućim’ jezerom na svijetu površine 30 kv.km. Mjerenja na jezeru su pokazali izuzetno veliku koncentraciju blagotvornih negativnih iona od 5.000 ni/ccm. Na otoku na jezeru, ustanovljeno je postojanje manjeg paleolitskog naselja u energetski vrlo povoljnom okruženju.

Geopunkturni krug Marka Pogačnika u blizini Cerkniškog jezera povoljno djeluje na energije okoline.

Do gradnje hotela u Rakovom Škocjanu, postojao je megalitni krug, takozvane ‘kamene skale’. Dva niska megalitna bloka bila su u sredini okružena blokovima elipsasto postavljenim. I mada su u socijalizmu blokovi uništeni, čini se da je energija ostala. Drevne ceremonije koje su se odigravale na ovoj megalitnoj lokaciji mogu se ponovo oživjeti ako nastojimo da se sjetimo.

VIDEO 1 

VIDEO 2 

VIDEO 3 

Zadnje ažuriranje srijeda, 30 oktobar 2019 13:29
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved