Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /homepages/24/d234954340/htdocs/piramidasunca.ba/media/k2/galleries/9689
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery PRO plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/9689
A+ A A-

V-V PETROGLIFI

Piše: dr. Semir Osmanagić

Malo poznato, ali najznačajnije i najveće nalazište petroglifa kulture Sinagua je na lokaciji “V-bar-V ranča” u centralnoj Arizoni. Petroglifi su, inače, uklesanja u kamenu i ima ih posvuda na svijetu.

Do 1994. rančeri su držali ovu lokaciju i čuvali petroglife od vandalizma, kada su ih prepustili Nacionalnoj direkciji šuma. Ovo je najbolje očuvana lokacija s petroglifima, ali još uvijek nije proglašena nacionalnim spomenikom.

Ukupno je 1.032 uklesanja, na 16 kamenih panela. Najčešći je zoomorfni motiv: zmije, kornjaće, kojoti, jeleni i antilope. Slijede antropološki petroglifi, te geometrijski oblici, prije svega spirale, krugovi i mreže.

Vidljvio je da svi petroglifi pripadaju istom stilu. Nema preklapanja, niti kasnijih uklesanja. Ista im je dubina, jednako su udaljeni jedni od drugih. Zaključak: nastali su svi u isto vrijeme, od jednog autora.

Pretpostavlja se da su autori petroglifa kultura Sinagua, koja je bila u ovom regionu od XII-XV stoljeća. S obzirom na blizinu rijeke, predio je bogat vegetacijom i ne čudi prisutnost ljudi.

Zvanične informacije su vrlo šture u objasnjenju petroglifa i njihovom stvarnom značenju. Zbilja, nije lako protumačiti ideje davnašnjih autora izražene u smbolima. A pogotovo ako su one astronomskog karaktera. Tada ih zvanična nauka i ne želi prihvatiti kao takve.

Na glavnom kamenom panelu, omanjoj litici, postoji geološko raspuknuce. U njemu su čvrsto uglavljena dva kamena. Oni daju sjenu na kamenom panelu, koja se kreće kako se pomjera sunce na horizontu. Odmah u nastavku se nalaze obrađena udubljenja u kamenom zidu, koja nalikuju na putanje planeta Sunčevog sistema. Većina piktoglifa je smještena u donjem dijelu ove stijene.

Prateći sjenu ova dva kamena tokom dvvanaest mjeseci godišnje, može se zaključiti da piktoglifi upravo odgovaraju sunčevim mjenama i opisuju glavne astronomske i agrikulturne aktivnosti. Naime, simbol za sunce biva prekriven sjenom tokom ljetnog solsticija, a u okviru pravougaone sjene su aktivnosti koje se tada odvijaju. Isto važi i za ekvinocije, periode sjetve, mjesece kada se održavaju najznačajniji rituali, sezone lova na različite životinje, periode različite energetske snage Majke Zemlje.

Najedamput, pred nama oživi ovaj kalendar u litici. Ispred nas su zapisani svi mjesečni događaji koji se ponavljaju iz godine u godinu.

I kao da se pred nama ukazuju ruke šamana koji je budno pratio približavanje različitih perioda važnih za njegove sunarodnjake.

Galerija slika

{gallery}9689{/gallery}
Zadnje ažuriranje utorak, 02 decembar 2014 13:16
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved