Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

SADRŽAJAN PROGRAM ZA JESENJU RAVNODNEVNICU

petak, 13 septembar 2019 08:01 Objavljeno unutar Aktuelnosti

 Odlazak ljeta i doček jeseni obilježiće se nizom događanju u parku 'Ravne 2' u Visokom.

 

 

 

 

 

UTORAK, 17. SEPTEMBAR 2019.

-          14-16 sati, predavanje dr. Semira Osmanagića (na engleskom jeziku) u multimedijalnoj dvorani: 'Energija bosanskih piramida'

ČETVRTAK, 19. SEPTEMBR 2019.

-          19-21 sati, multimedijalna dvorana, projekcije dokumentarnih filmova (ekologija, turizam) s VIVA FEST-a uz prisustvo režisera iz deset zemalja

PETAK, 20. SEPTEMBRA 2019.

-          19-21 sati, koncertna bina, D.J. muzika i ples

SUBOTA, 21. SEPTEMBRA 2019.

-          12:00-14:00 Yoga

-          14:00-15:00 Koncert (soul, blues, swing)

-          19-21 Koncert, Divanhana

NEDJELJA, 22. SEPTEMBRA 2019.

-          10:00 Sjećanje na Marinu, trailer za film o kitovima, multimedijalna dvorana

-          11:00 Posjet tunelima 'Ravne 3'

-          12:00 Otvaranje arheološke izložbe 'Artifakti tunela Ravne 3' u multimedijalnoj dvorani

-          12:45 Projekcija filma o volonterima u multimedijalnoj dvorani

-          13:00 Posjet Zelenoj, kristalnoj piramidi

-          14:00 Koncert hora Muzičke škole iz Sarajeva

-          14:30 Koncert Dr. Zo

-          15:00-17:00 Koncert Neo Stereo Band

Povodom dolaska jeseni i jesenjeg ekvinocija, i ove godine će u parku „Ravne 2“ biti priređen prigodan program, a dio programa će biti izuzetno zanimljiva izložba artefakata i brojnih predmeta pronađenih u novootvorenim tunelima „Ravne 3“ tokom ove godine. Izložba je već u pripremi, a za nju su zaduženi arheolog Fondacije Amna Agić, te terenski geolog Richard Hoyle.

- Ova izložba je izuzetno važna za projekat istraživanja bosanskih piramida i sve ono što radimo u Bosanskoj dolini piramida. Kada su otkriveni tuneli Ravne i kada su počela istraživanja, javnost je bila skeptična, pa se tvrdilo da sami kopamo tunele, da su to tuneli bivše JNA, a bilo je i drugih teorija. Pronalasci artefakata iz zaista različitih vremenskih perioda, i to izuzetno veliki broj, dokazuju prisustvo čovjeka na ovim lokacijama, ali i potvrđuju teorije dr. Semira Osmanagića, koje su brojni kritičari pokušavali, bez ikakvih kontradokaza, oboriti. – pojašnjava nam arheolog Amna Agić.

A zaista je veliki broj pronađenih ulomaka, kao i drugih predmeta, od kojih će neki biti i predstavljeni javnosti na ovoj izložbi.

- Od mjeseca februara u tunelima „Ravne 3“ otkrili smo preko 3.000 ulomaka! Tačan broj je 3.132 ulomka iz različitih vremenskih perioda, od rimskog perioda, pa sve do srednjeg vijeka. Sve pronađene predmete smo dokumentovali i inventarisali u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, a ono što ovih dana radimo jeste da vidimo koje ćemo ulomke predstaviti javnosti, a radimo i na dvije posude koje smo pronašli i koje pokušavamo da rekonstruišemo i vratimo u prvobitno stanje i koje ćemo također predstaviti. Tu su i brojni metalni predmeti, poput fibule, dijela nakita i drugog metala, te rimske tegule koja će također biti izložena. Predstojeća izložba će pokazati jedan kontinuirani boravak i korištenje ovih tunela kroz različite vremenske periode, što znači da su ljudi tu obitavali, koristili se tunelima, a imamo osim pokretnog arheološkog materijala i organski materijal koji smo pronašli u vidu ugljenisanog drveta, što znači da su koristili i vatru. – kazala nam je Amna Agić.

Nedavno održana Svečana sjednica povodom Dana Zeničko-dobojskog kantona, kao i dodjela priznanja, od kojih je jedno stiglo u Visoko, u ruke dr. Semira Osmanagića, a za razvoj turizma na području Zeničko-dobojskog kantona, bila je povod i za kraći razgovor sa premijerom ZDK, gospodinom Mirzom Ganićem.

– „Obzirom da smo formiranjem ove Vlade na glavno mjesto stavili razvoj privrednog ambijenta i da smo dosta resursa usmjerili u tom pravcu, jedan od tih resursa koji se dešava na području našeg kantona i našeg Visokog, jeste razvoj turizma u ekspanziji.

Najzaslužnija osoba za razvoj turizma na području Visokog je gospodin Semir Osmanagić, koji je svojom idejom otvorio vrata turistima iz cijelog svijeta da dolaze u Visoko i da na takav način poboljšavamo sliku Visokog i poboljšavamo privredni ambijent.

Ko god od turista da dođe u Visoko u najmanju ruku će popiti kafu ili sok i to je cirkulacija novca, a što je veća cirkulacija novca to svi mi imamo više koristi, i država kroz poreze i doprinose, i građani koji žive od toga. Turizam kao privredna grana je za privredni i poslovni ambijent jako bitan i zbog toga mi cijenimo takav doprinos i nadamo se da će turizam doživjeti ekspanziju, ne samo u Visokom, već na području cijelog kantona, jer zaista imamo mnogo prostora koje možemo promovisati i koji treba da čine okosnicu razvoja turizma u Zeničko-dobojskom kantonu.“ – kazao je premijer Ganić.

IZVOR >>>

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved