Logo
Print this page

UCESNICI PRVE GRUPE EKSPEDICIJE NA BOSANSKE PIRAMIDE PREZADOVOLJNI

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Tim Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” uspješno je priveo kraju aktivnosti prve grupe programa Ekspedicije na Bosanske piramide s volontiranjem. Osam članova prve grupe ove avanture na bosanske piramide stigli su iz Francuske, Švedske, Austrije i Australije.

Fondacija s ovim jedanaestodnevnim programom želi da svi učesnici iskuse volontiranje na trenutno najaktivnijoj, drevnoj arheološkoj lokaciji, ali i da upoznaju ostala blaga Bosne i Hercegovine.

Prije izlaska na teren su upoznati s informacijama o projektu, načinima volontiranja i uputama kojih se trebaju pridržavati na lokacijama. Kompletnim procesom volontiranja na lokacijama rukovodili su arheologinja Anela Preljević i geologinja Mejra Kozlo. Volonteri su s velikim entuzijazmom radili na lokacijama, a posebno ih se dojmio Prahistorijski podzemni labirint Ravne.

Na ovoj lokaciji volonteri su pomagali radnicima Fondacije na raščišćavanju postojećih prolaza i hodnika. Materijal koji je ovom prilikom iznešen iz podzemnog kompleksa, pomno je pregledavan, pod nadzorom geologa Fondacije.

Volonteri su proveli i jedan radni dan na Bosanskoj piramidi Sunca gdje su proširivali sondu 4a uklanjanjem niske vegetacije i nanosa zemlje.

U okviru dijela programa posjeta znamenitostima u BiH, volonteri su s koordinatorom vodiča Fondacije Ajdinom Ahmetspahićem, posjetili drevni megalitni grad Daorson u Stocu, kamene kugle u Zavidovićima te tvrđavu Vranduk gdje su prisustvovali manifestaciji Dani “Vrandučke Ašlame" gdje su na pravi način iskusili tradicionalnu muziku u Kuli, narodne
nošnje i običaje. Neizostavna je bila i posjeta  Muzeju vrandučke tvrđave.

Učesnici programa su bili oduševljeni i Mostarom gdje su obišli Stari Most i stari dio grada.

Nakon toga, posjetili su i magični Daorson gdje im je održana prezentacija o ovom megalitnom gradu, stećke u Radimlji, vodopad Kravice i tekkiju u Blagaju.

Volonteri su posebno oduševljeni Sarajevom gdje su razgledali Vijećnicu, Staru pravoslavnu crkvu, Jevrejsku sinagogu i Begovu džamiju.  Program je obuhvatio i Travnik i to travničku tvrđavu i Šarenu džamiji te Franjevački samostan i muzej u Fojnici. 

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 15 juni 2015 13:43
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved