Logo
Print this page

ODBRANJEN DIPLOMSKI RAD O BOSANSKIM PIRAMIDAMA U SLOVENIJI

Ocijenite članak
(1 ocjena)

U ponedjeljak, 31. augusta 2015. desio se jos jedan vazan korak za medjunarodnu afirmaciju projekta bosanskih piramida. Apsolventica Fakulteta za turizam (Fakultet za turisticne studije – Turistika, Univerza na Prmorskem, Koper) Renee Caleta Meroni, odbranila je diplomski rad pod nazivom “Bosanske piramide kao dio sistema turisticke ponude Europe (“Bosanske piramide kot del sistema turisiticne ponudbe Evrope”).

Mentorica je bila prof.dr. Tadeja Jere Makulin, inace prorektorica Primorskog Univerziteta, a ko-mentor dr. Semir Osmanagic. Izrada diplomskog rada je trajala 18 mjeseci, a nakon sto je naucno-nastavno vijece Fakulteta odobrilo izradu rada pod ovim nazivom.

Mada ovo nije prvi diplomski rad na temu bosanskih piramida radjen u jednoj zemlji Europske unije, on je zasada najvazniji jer vrlo sistematski obradjuje otkrice piramida u BiH te njihov turisticki potencijal kao nove destinacije u Europi. Detaljno su predstavljeni elementi koji uticu na razvoj arheoloskog, volonterskog, spiritualnog i ljekovitog turizma.

Posebno je interesantna ideja osnivanja difuznog hotela kao nacina da se odmah angazuju raspolozivi privatni turisticki kapaciteti bez znacajnijeg ulaganja.

Primjenom SWOT analize prikazane su prednosti, ali i slabosti na ovoj turistickoj destinaciji. Uocava se lose poslovno okruzenje u BiH, nerazvijenost turisticke infrastrukutre, nedostatak adekvatnog kadra i usluge, nezainteresovanost i neznanje vladinih i lokalnih institucija vezane za razvoj i znacaj turizma.

U zavrsnom dijelu se daje ekonomska analiza razvoja turizma i efekti na lokalnom i drzavnom nivou.

Posebno je interesantna provedena anketa na terenu na vecem broju ispitanika (domaci i strani turisti) koji su jednodusni u znacaju ovog otkrica na globalnom nivou i procjeni kako ce bosanske piramide postati znacajnije od egipatskih.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 03 septembar 2015 12:25
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved