Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

POSLEDNJI DANI OVOGODIŠNJE VOLONTERSKE SEZONE

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Ekspedicije s Ajdinom

Piše: koordinator vodiča, Ajdin Ahmetspahić

Iako broj turista u Visokom to ne nagovještava, turistička i volonterska sezona bliži se kraju. Tako je danas i poslednji dan rada poslednje, dvanaeste, grupe volontera.

Gosti iz Austrije, Njemačke, Brazila, Hrvatske, Švicarske, Srbije, Belgije i Engleske jedni su od najentuzijastičnijih koji su ov godine boravili u Bosanskoj dolini piramida. Nakon što su prošle sedmice radili na čišćenju podzemnih prolaza na Ravnama, za vikend obišli interesantne lokacije na Bijambarama i Olovu te vidjeli skokove sa Staroga Mosta u Mostaru, ovu sedmicu završavaju radom na arheloškim sondama sjeverne strane Bosanske Piramide Sunca.

Raspoređeni u funkcionalan “ljudski lanac” uklanjaju naslage vegetacije i 12.000 godina starog humusa otkrivajući pri tome po prvi put obrađene megalitne betonske blokove. Ova aktivnost će ih zauvijek povezati sa drevnom piramidom i ostaviti neizbrisiv trag u njihovim životima. Već me o tome izvještavaju, a ja im potvrđujem vođen riječima dr. Osmanagića da će za par desetina godina prepricavati to svojoj djeci ili unucima, hvaleći se kako su bili tu i pomogli pri otkrivanju. “Odlučili su da budu dio historije u nastajanju, a ne njeni nijemi posmatrači.”

Kao svoj dodatni skromni prilog poklonili su i jedna nova kolica radnicima na tunelu, kako se posao čišćenja tunela ne bi češće prekidao zbog nedostatka alata.

Sutra idemo u posjetu kamenim kuglama u Zavidovićima, a već prekosutra oni napuštaju našu zemlju. Ne sumnjam da cemo se ponovno sresti.

Volonteri nikada ne govore “Zbogom”, mi samo kažemo “Doviđenja!”

Zadnje ažuriranje petak, 30 septembar 2016 09:03

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved