Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

IZVJEŠTAJ PRVOG MJESECA VOLONTERSKE SEZONE U VISOKOM

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Ekspedicije s Ajdinom

Piše: Ajdin Ahmetspahić, koordinator vodiča Fondacije

Odlaskom druge grupe „Ekspedicija na bosanske piramide s volontiranjem“ prošle sedmice završio je junski dio volonterske sezone na arheološkim lokalitetima u Visokom.

Preko 50 volontera iz Francuske, Kanade, SAD-a, Španije, Engleske, Australije, Danske, Finske, Slovenije, Češke, Slovačke, Turske, Njemačke, Holandije, Poljske, Austrije, Belgije i Bosne i Hercegovine učestvovalo je na iskopavanjima i proširivanju sondi na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca i čišćenju prahistorijskih prolaza i prostorija na lokalitetu podzemnog labirinta Ravne.

Nakon 10 radnih dana sa po 6 volonterskih sati možemo zaključiti da je obavljen jako dobar posao. To se posebno može primjetiti na sondi broj 5 na piramidi Sunca. Sonda je proširena za preko jedan metar prema vrhu uklanjanjem sloja humusa i korijenja dubine cca 1,6m, u širini od preko 4 metra. Način na koji smo radili je formiranje tzv. „lanca“ kojim su nebrojene kante prenošene do dijela ispod ekskavacione zone. Ni jako visoke teMperature nisu predstavljale problem na sondi okruženoj borovinom i šumom.

Prije završetka rada očistili smo sonde 5 i 11 od izrasle vegetacije između betonskih blokova, pomeli i počistili tako da sada svaki posjetilac ima priliku jasno vidjeti vještački pravljene mega blokove kojim je prekrivena površina piramide.

U tunelima su volonteri asistirali našim stalnim radnicima Edi i Ministru na čišćenju novih prolaza na cca 250 metara od ulaza. I ovdje je korišten „lanac“ ali ovaj put umjesto kanti razmjenjivali smo puna/prazna kolica. Zahvaljujući efikasnosti i funkcionalnosti ovakvog načina rada uspjeli smo pomoći pri širenju tunela za 5-6 metara u samo par dana rada. Pored toga očistili smo postojeće drvene podgrade i obavještajne table od nataložene prašine i gljivica.

Trošni alat kojeg Fondacija posjeduje te redovno mijenja i održava obogaćen je novim gdje izdvajam nesebičnu donaciju mladog volontera Jacoba iz Australije. On je i na ovaj način želio pomoći Fondaciji i biti dio projekta pa je prije odlaska poklonio alat za rad na piramidi i u tunelima. Alat će sigurno biti od koristi obzirom da očekujemo velike grupe volontera tokom predstojećih mjeseci.

Fondacija je za svaki radni volonterski dan obezbjedila i obiman ručak za sve radnike. Ukusne bosanske specijalitete i pravo domaće gostoprimstvo naši su volonteri imali priliku vidjeti i osjetiti sa našim saradnicima u udruženju žena „Visočke sevdalije“, restoranu „Vidikovac“, restoranu „Ribarski dom“ kao i na lokaciji vrha Bosanske piramide Mjeseca.

Našu grupu snimala je i belgijska tv ekipa koji su nekoliko dana pratili rad i svjedočili otkrivanju novih betonskih blokova. Kažu da će na ovaj način pokazati mladima u Belgiji ali i šire šta se to dešava u srcu Bosne te se nadaju da će do godine biti na stotine novih volontera. Mi smo ih također pozvali radeći s pjesmom i osmjesima pokazajući pozitivnu energiju i nova prijateljstva.

Volonterska sezona se nastavlja 2. jula dolaskom nove grupe Ekspedicija, a prvi volonterski dan je 4. jula na Bosanskoj piramidi Sunca.

Zadnje ažuriranje srijeda, 28 juni 2017 11:38

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved