Logo
Print this page

VRIJEDNI VOLONTERI TREĆE SMJENE EKSPEDICIJE RADIT ĆE NA BOSANSKIM PIRAMIDAMA SUNCA I MJESECA, ALI I U TUNELIMA RAVNE

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Nakon kraće pauze koja je trajala od odlaska druge smjene, pa do početka ovog mjeseca, od nedjelje u Visokom boravi treća smjena učesnika „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“. Učesnike smo posjetili na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca, a koordinator ovog dijela projekta, Ajdin Ahmetspahić, nam je kazao i planove za treću smjene ekspedicije.

– Nakon kratke pauze i junskog dijela ekspedicije, počeli smo ponovo s iskopavanjima i čišćenjima sonde broj 5 na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca. U ovoj grupi se nalazi preko 30 volontera. Pored grupe s „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ tu je i petnaestak volontera iz Češke koje je doveo prijatelj Fondacije Radek, imamo 4 volontera iz Španije, a posebno je zanimljivo da je tu i nekoliko volontera koji su odlučili u Visokom ostati nakon prve i druge smjene, provesti ovdje cijelo ljeto i pridružiti se našim prijateljima koji ovdje volontiraju. Nakon radova na Bosanskoj piramidi Sunca planiramo se prebaciti u tunele Ravne, a u planu je i početak radova na čišćenju sondi na Bosanskoj piramidi Mjeseca. Ovaj mjesec imamo velike planove za radove na piramidama Sunca i Mjeseca, ali u planu je i da pomognemo našim radnicima u tunelima Ravne, kako bismo se što prije približili Bosanskoj piramidi Sunca. – istaknuo je koordinator Ajdin Ahmetspahić.

Treća smjena „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ u Visoko je stigla u nedjelju, od utorka su počeli s volontiranjem, a smjena završava 12.jula, kada u Visoko stiže naredna, četvrta po redu grupa, koja u Visokom ostaje do 22.jula. Nakon odlaska ponovo slijedi kraća pauza, a naredna grupa u Visoko bi trebala doći početkom augusta.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 06 juli 2017 08:39
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved