Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

RADOVIMA NA BOSANSKOJ PIRAMIDI MJESECA ZAVRSEN JULSKI DIO VOLONTERSKE SEZONE

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Ekspedicije s Ajdinom

Piše: Ajdin Ahmetspahić, koordinator vodiča Fondacije

Četvrtak 20.august bio je poslednji radni dan za volontere četvrte grupe ovosezonskog volonterskog programa. Radovima na sondi 20 i sondama na vrhu Bosanske piramide Sunca volonteri su zavšili sjajan posao koji su obavljali cijelu prethodnu sedmicu.

Odličan posao obavljen je na sjevernoj strani najveće i najstarije piramide na svijetu, Bosanske piramide Sunca, gdje su na sondi broj 5, volonteri za 3 dana uspjeli da pročiste preko 4 metra dužine sloj humusa debljine i do 1,70m u širini od čak 5 metara.

„Volonterska mašina“ sa preko 42 volontera svaki radni dan je iskoristila maksimalno pa je „dupli lanac“ koji smo organizovali funkcionirao odlično. Kante su se dodavale bez zastajkivanja, a prazne stizale do kopača i prije nego bi uspjeli napuniti sve koje su ih čekale. Nekoliko volontera bilo je zaduženo za uklanjanje niskog rastinja na dijelu iznad sonde gdje su kopači tek trebali da dođu. Jedan dio vrijednih volonterki iz Holandije i Njemačke su uradili odličan posao na čišćenju već otkopanih dijelova meglitnih betonskih blokova piramide pa je sada mnogo jasnija slika za sve turiste koji dodju vidjeti i uvjeriti se u vještačko porijeklo ove strukture.

Svakim danom donosio sam više i više alata, naši volonteri bi se svaki put obradovali kao da su dobili neki sjajan poklon. Nove sjekire, lopate, krampe, špartle i metlice pronašle su svoje mjesto u rukama vrijednih ljudi pa mi i nije bilo žao za pokoju slomljenu „udarničku“ motku. Nasadit će to i popraviti naši vrijedni radnici na tunelima.

Prelijepa borova šuma pružala je hlad i utočište tokom malobrojnih i kratkih predaha, a smjena će ostati upamćena i po dobrom raspoloženju i mladalačkom duhu naših prijatelja iz Mađarske koji su došli u grupi od 20.

Pored njih mlađi i stariji, različitih profesija iz Australije, SAD-a, Njemačke, Češke, Holandije, Slovenije, Engleske, Italije, Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nakon rada Fondacija je kao i svaki put do sada obezbjedila obiman volonterski ručak u obližnjim ugostiteljskim objektima. Grupa je postala toliko homogena da je svaki dan rastanak bio duži i svi su sa željom iščekivali iduće jutro.

U četvrtak sam odlučio povesti ih sve na „oproštajni“ piknik na vrh Bosanske piramide Mjeseca pa sam za ovu priliku angazovao i našeg vodiča Mirzeta da ih provede i prezentira otkopine na sondama 1, 19, 20 i 21 tokom penjanja prema vrhu piramide.

Na sondi 20 sam angažovao krtaki predah i čišćenje ove jako bitne sonde sa prelijepim betonskim blokovima. Ova terasa je jedna od najljepsih primjera gradnje mega strukture na lokaciji piramide Mjeseca.

Na vrhu smo nastavili sa čišćenjem i proširili nekoliko sondi koje pokazuju nevjerovatnu količinu rezanih ploča pješćara kojima su drevne civilizacije prekrivale površinu prilaznog platoa piramide.

Sve smo završili fantastičnim jelom koje nam je pripremio Senad, vlasnik parcele na vrhu pa su volonteri oklijevali jos nekoliko sati prije nego su se konačno uputili svojim hotelima i smještajima po Visokom.

Ipak sam ih napomenuo da volonteri nikada ne govore „Zbogom“ nego „Vidimo se opet“.

Petak je grupa sa Ekspedicija provela na izletu u Bijambare i Bakiće, a u subotu sam ih ispratio na aerodrom gdje su mi mahajući sve dok nisam izmakao iz vidokruga poručivali: „ Vidimo se ubrzo!“

Related Video

Zadnje ažuriranje srijeda, 26 juli 2017 07:58

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00-16:00 (januar-februar)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved