Logo
Print this page

NASTAVLJAJU SE ISKOPAVANJA NA SJEVERNOJ STRANI BOSANSKE PIRAMIDE SUNCA U VISOKOM

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Ekspedicije s Ajdinom 

Piše: Ajdin Ahmetspahić, koordinator vodiča Fondacije

Peta smjena volontera na Bosanskim piramidama doputovala je u našu zemlju prošlu nedjelju, a nakon orijentacije i upoznavanja lokacija sa Dr. Osmanagićem u ponedjeljak, u utorak su nastavili sa iskopavanjima na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca izvan zaštićene zone Starog grada Visoki.

Šest volontera učesnika „Ekspedicija na Bosanske piramide s volontiranjem“ stiglo je iz Francuske, Italije, Španije, Poljske i Njemačke i oni su nakon obilaska arheoloških iskopina sa osnivačem Fondacije već vidno uzbuđeni čekali početak radova.

Tako su ovosedmični radovi na Bosanskoj piramidi Sunca protekli u odličnoj atmosferi, a dodatnih dvadeset volontera iz čitavog svijeta brzo su se sprijateljeili i spojili u homogenu grupu čemu je dosta pomoglo i druženje na vrhu Bosankse piramide Mjeseca u srijedu gdje je Fondacija osigurala adekvatan ručak i prezentaciju.

Nakon što je u javnost dospjela informacija da su radovi na piramidi zaustavljeni Dr. Osmanagić je ovo ubrzo demantovao, a u praksi pokazali i naši vrijedni gosti. Radi se van zaštićene zone starog grada „Visoki“, više od 400 metara ispod spomenutog devastiranog srednjevjekovnog utvrđenja.

Obzirom da zadatak Fondacije nije samo da istražuje i promoviše Bosanske piramide, arheološki turizam i kuturno-historijsko naslijeđe nego i da zaštiti spomenuta blaga naše zemlje, tako ponovo moramo dokazivati da naši interesi nisu destrukcija niti ugrožavanje historjskih spomenika na bilo koji način. Naprotiv, naši volonteri stoje na raspolaganju za sve eventualne akcije čišćenja ili uređenja prilaza „Starom gradu“ i vrhu Bosanske piramide Sunca što je Dr. Osmanagić već ranije predlagao.

Zaista sjajan utisak na sve ovogodišnje posjetioce ostavljaju volonteri tokom radnog dana kada uklanjaju naslage materijala i otkrivaju prastare betonske blokove kojima je prekrivena piramida tako da smatram da ovaj projekat definitivno treba veću podršku, barem lokalne javnosti.

Pozitivna vijest je da se na radu pojavljuje i više volontera iz Visokog pa tako pored redovnog Tarika ovih dana imamo još dva mlada lokalna udarnika. Najmlađi je Aldin sa Pertca koji uživa u druženju sa ljudima iz cijelog svijeta, uči jezik a i stovremeno vrijedno radi i ravnopravno se nosi sa svim poslovima kao i ostali radnici. Nadam se da će ovakvih primjera biti više.

Volonteri nastavljaju s kopanjem još danas, a naredni ponedjeljak imat će priliku pomoći našim radnicima u tunelima Ravne na čišćenju novih prolaza na putu u unutrašnjost najveće piramide na svijetu.

Zadnje ažuriranje subota, 12 avgust 2017 19:11
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved