Logo
Print this page

150 VOLONTERA IZ VIJETNAMA OTVARA NOVU SONDU NA BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Peta smjena učesnika ovogodišnje „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ završava sa svojim boravkom u našoj zemlji, a to je bila prilika da napravimo još jedan rezime sa koordinatorom volontera u Fondaciji, Ajdinom Ahmetspahićem.

– U petoj smjeni imali smo oko 30 učesnika i to iz Španije, Italije, Njemačke, Češke, Slovačke, Portugala, a naravno i ovaj put smo imali učesnike s drugih kontinenata, tačnije iz Australije. U pitanju je jedna od boljih grupa ove godine, brzo su postali fina i homogena ekipa i moram priznati da su uradili odličan posao. Ova grupa je radila na Bosanskoj piramidi Sunca, te na tunelu Ravne, a što se tiče obilazaka imali smo izlete na Boračko jezero, zatim smo obišli kamene kugle u Zavidovićima, a posebnost ove grupe jeste da smo se ovaj put odlučili umjesto posjete Bijambarama, otići do Kladnja i posjetiti Djevojačku pećinu i Mušku vodu. Učesnici su bili oduševljeni i ovim lokalitetima, ali i stečcima, bosanskim kućama i bosanskom hranom koju su probali. Na ovaj način otvaramo nove vidike, širimo ponudu i pokušavamo da kroz projekat ljudi koji dođu u našu zemlju upoznaju što više ljepota naše zemlje. – kazao nam je Ajdin.

Peta smjena je završila svoj posao u Visokom i obilazak naše zemlje, a u Visokom je od srijede, 16. augusta šesta smjena. Oni će se u prva dva dana upoznati s lokacijama na kojima će raditi, a s radom počinju u petak. Interesantno je da će u petak u Visoko stići velika skupina volontera iz Vijetnama, njih 150, koji dolaze preko partnerske organizacije HUESA, a planirano je da ova grupa otvori i novu sondu na Bosanskoj piramidi Sunca, izvan zaštićene zone Starog grada Visoki.

Zadnje ažuriranje srijeda, 16 avgust 2017 13:15
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved