Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

ŠPANJOLKE ELENA I ALEJANDRA PERES LJETNI ODMOR PROVODE RADNO KAO VOLONTERKE U VISOKOM

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Iako je Španija poznata kao top turistička destinacija, posebno u ljetnim mjesecima, kada je posjete milioni turista iz cijelog svijeta, mnogi Španjolci odlučuju se svoje odmore provesti radno i to ni manje, ni više, nego u BiH, u Visokom, i to radno, kao volonteri u projektu otkrivanja prvih evropskih piramida. Majka i kćerka, Elena i Alejandra Peres u našoj zemlji borave drugi put, a ove godine su dio „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“.

– Prije tri godine sam gledala dokumentarac u kojem je dr. Osmanagić pojašnjavao fenomen bosanskih piramida i odlučila sam sa kćerkom doći ovamo i biti dio ovog projekta. Kćerka je tada imala 15 godina i toliko nam se svidjelo da smo se odlučile ove godine vratiti kao volonterke. Tačno je da sam došla iz svjetske turističke oaze i možda je malo nevjerovatno, ali nama se ovdje sviđa atmosfera, boravak među volonterima, sviđa nam se i ovaj rad, zemlja je prelijepa i drago nam je da možemo provesti vrijeme u mjestu koje nije krcato turistima, gdje možemo da se odmorimo i srcem osjetimo lokaciju i prelijepu zemlju. – ispričala nam je Elena.

Na kraju nas je interesovalo da li je prije svog prvog dolaska ikada čula za našu zemlju, a Elena nam je kazala da je jedini kontakt s BiH bio preko vijesti o ratu koje su dolazile do Španije.

– Nakon prvog dolaska ostala sam iznenađena ljepotom zemlje, rijekama, planinama, prirodom. Nisam mnogo toga znala o vašoj zemlji, a ovo što sam do sada vidjela i obišla me zaista oduševilo. – kazala nam je na kraju Elena Peres, te još jednom potvrdila da polako ali sigurno pozitivne priče iz naše zemlje, poput priče o piramidama, u drugi plan guraju ratnu tematiku po kojoj smo do sada bili poznati u svijetu.

Zadnje ažuriranje utorak, 22 avgust 2017 07:44
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved