Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

NASTAVLJENA „EKSPEDICIJA NA BOSANSKE PIRAMIDE S VOLONTIRANJEM“, U VISOKOM TRENUTNO BORAVI SEDMA SMJENA

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Nakon kraće, redovne pauze, nastavljen je ovogodišnji projekat Fondacije, „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“, a u Visokom trenutno boravi sedma smjena. Tim povodom posjetili smo ove vrijedne i drage ljude, koji u našu zemlju ponovo stižu iz cijelog svijeta, a nakon upoznavanja sa lokacijama, trenutno su angažirani na volonterskom radu na Bosanskoj piramidi Sunca.

– Trenutno u Visokom boravi sedma smjena Ekspedicije, a kao i u dosadašnjim, možemo se pohvaliti da su tu volonteri i prijatelji projekta iz cijelog svijeta, Argentine, Izraela, Francuske, Češke, Slovačke, Britanije, Italije, pa čak i iz Australije i Novog Zelanda, a u grupi ovaj put imamo i naše, domaće ljude. – kazao nam je koordinator volontera u Fondaciji, Ajdin Ahmetspahić.

Sedma smjena nastavila je sa radovima na kojima se zaustavila šesta smjena, a radi se na novootvorenoj sondi broj 6.

– Nastavljamo sa iskopavanjima nove sonde u nezaštićenom dijelu Bosanske piramide Sunca, a ova smjena je uspjela probiti sloj gline i humusa koji se nalazio iznad betona i sada smo došli do betonskih blokova, čime polako dokazujemo da se betonski blokovi nastavljaju u svim smjerovima. Ova grupa će raditi na širenju i praćenju blokova, za narednu sedmicu planiran je i još jedan izlet, te radni dan na Bosanskoj piramidi Sunca, a nakon toga u Visoko stiže i posljednja, osma grupa Ekspedicije, koja će raditi na tunelima, a nakon toga i na Bosanskoj piramidi Sunca. – objasnio nam je Ahmetspahić. 

Zadnje ažuriranje petak, 08 septembar 2017 08:48
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved