Logo
Print this page

S OSMOM GRUPOM VOLONTERA ZAVRŠAVA SE OVOGODIŠNJA „EKSPEDICIJA NA BOSANSKE PIRAMIDE S VOLONTIRANJEM“

Ocijenite članak
(1 ocjena)

U Visokom i našoj zemlji trenutno boravi osma, posljednja smjena, ovogodišnje „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“. Kao i prilikom dolaska svih dosadašnjih smjena, tako smo i ovaj put odlučili posjetiti Bosansku piramidu Sunca, na kojoj volonteri iz cijelog svijeta rade, te sa koordinatorom Fondacije za volontere, Ajdinom Ahmetspahićem, saznati sve bitne podatke o posljednjoj smjeni ovogodišnje Ekspedicije.

– Tu je osma, završna grupa ovogodišnje Ekspedicije, koja broji preko 30 učesnika iz Španije, Amerike, Norveške, Italije, Engleske, Slovačke, Češke i Njemačke. Protekle sedmice radili smo na tunelima Ravne na čišćenju prolaza, a ujedno se i upoznali s projektom i moram vam priznati da su svi ostali zapanjeni, kako projektom, tako i našom zemljom i ljudima. Za vikend smo posjetili Boračko jezero i još neke lokacije, a evo dva dana radimo na Bosanskoj piramidi Sunca, na sondi broj 6, u kojoj smo uspjeli doći do betonskih blokova, koji se šire, a sada izbacujemo humus i naslage gline koje su dubine i do dva metra. Radit ćemo još dva dana, u petak idemo u Zavidoviće gdje ćemo vidjeti i kamene kugle, a nakon toga se vraćamo u Visoko na festival povodom jesenjeg ekvinocija u parku „Ravne 2“. To će ujedno biti i oproštaj s ovom grupom i završetak ovogodišnje Ekspedicije, za koju mogu reći da je bila odlična, da smo postigli sjajne rezultate i nadam se da ćemo naredne godine imati još više učesnika. – kazao nam je Ahmetspahić.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 21 septembar 2017 09:39
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved