Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

300 VOLONTERA IZ 30 ZEMALJA SVIJETA UČESTVOVALO U OVOGODIŠNJOJ VOLONTERSKOJ AKCIJI U VISOKOM

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Nakon ukupno četiri mjeseca, 70 radnih dana i uz učešće skoro 300 volontera sa svih kontinenata i iz preko 30 zemalja svijeta, u Visokom je spuštena zavjesa na još jedan uspješno realiziran projekat Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“. Završetak ovogodišnje sezone volontiranja iskoristili smo i za rezime sezone sa koordinatorom Fondacije Ajdinom Ahmetspahićem.

– Upravo je završena još jedna sezona volontiranja za koju slobodno možemo reći da je bila izuzetno uspješna. Tokom protekla četiri mjeseca imali smo skoro 300 volontera iz preko 30 zemalja svijeta i sa svih kontinenata. Od Brazila, Argentine, preko Meksika, SAD-a, Kanade, Australije, Novog Zelanda, pa do Islanda, skoro svih evropskih zemalja, Izraela, Vijetnama, Irana, Egipta…Tako da su bili zastupljeni svi kontinenti, a posebno nas raduje povećan broj volontera iz susjednih zemalja, Slovenije, Srbije, Hrvatske, dok su i ove sezone u najvećem broju volonteri dolazili iz Češke, Slovačke, Mađarske i Bugarske. – ističe Ahmetspahić.

Radovi su obavljani na Bosanskoj piramidi Sunca, tunelima Ravne, kao i na Bosanskoj piramidi Mjeseca.

– Smjene su trajale ukupno po 11 dana, a uradili smo zaista mnogo posla. 20 dana smo radili u tunelima Ravne, na čišćenju novih tunela i prolaza prema Piramidi Sunca, u nadi da ćemo se u skorije vrijeme približiti samom ulazu. Otkrili smo i nove prostorije, nove ulaze u tunele i to je bilo jedinstveno iskustvo, biti dio ekipe, uključeni u sve radove i otkrića, i na licu mjesta gledati napredak projekta. 50 dana smo proveli na Bosanskoj piramidi Sunca gdje smo radili na proširivanju sonde broj 5 prema vrhu i tu smo se pomakli i proširili za nekih 4 metra, očistili smo granje, a jako težak zadatak je bio čišćenje sloja humusa i gline, koji je na nekim mjestima bio dubine i do 2,5 metara. Poseban uspjeh ovogodišnje volonterske akcije je otvaranje nove sonde broj 6 dimenzija 10x7, a poseban značaj je u tome što je ta sonda vidljiva i iz Visokog, pa su svi stanovnici i posjetioci Visokog iz srca čaršije mogli svjedočiti radovima na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca. Na sondi 6 smo uspjeli doći i do betonskih blokova što je još jedan dokaz da se betonski niz nastavlja i da se blokovi šire. – pojasnio nam je Ajdin.

Pored volonterskog dijela, učesnici Ekspedicije su imali priliku obići dijelove naše zemlje i upoznati se s historijskim, ali i prirodnim znamenitostima.

– Pored rada upoznali smo i obišli brojne znamenitosti, park kamenih kugli i najveću kamenu kuglu u Dubravi, zatim obelisk u Bakićima kod Olova, vrandučku tvrđavu, koja je jako bitna, jer je riječ o jednoj od neosvojenih tvrđava srednjovjekovne Bosne. Učesnici su imali priliku upoznati se i sa stečcima, sa pričom i historijom srednjovjekovne Bosne, sa bogumilima, a uz sve to smo obišli i prirodni fenomen Boračko jezero, zatim Konjic, Sarajevo, te se uvjerili da je historija ove male zemlje veličanstvena, a da se o njoj ne priča i ne zna pretjerano mnogo. – objašnjava Ajdin.

 Zavjesa na još jednu uspješnu volontersku sezonu je navučena, međutim pripreme za narednu već su počele.

– Sa krajem ove sezone počeli smo s pripremama za narednu. Vrijedne kolege već rade na pripremama, cilj je unaprijediti program, volonterski dio i spremiti se da sve bude isplanirano i spremno, jer već sada imamo najave od volontera koji su bili ove godine za dolazak naredne, ali i prijave novih volontera za narednu sezonu, koja starta s prvom junom 2018.godine. – rezimirao je koordinator Fondacije, Ajdin Ahmetspahić.

Zadnje ažuriranje subota, 23 septembar 2017 08:41
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved