Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

GEOLOZI FONDACIJE S GRUPOM VOLONTERA U PROJEKTU IZRADE BETONA - GEOPOLIMERA, OD KOJEG JE SAZDANA BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA

Ocijenite članak
(4 ocjena)

Nakon realizacije projekta izgradnje keltske peći, u parku „Ravne 2“ ovih dana je otpočela realizacija još jednog velikog projekta, a po ideji volontera Davida iz Francuske. Naime, namjera je da se iz materijala dostupnih u prirodi napravi beton identičan onome na Bosanskoj piramidi Sunca. O kakvom projektu je riječ, koliko bi trebao trajati, i kakvi nas rezultati očekuju, razgovarali smo s Mejrom Kozlo, geologom Fondacije.

- Ideja je da se koriste materijali dostupni u prirodi. Beton koji se nalazi na Bosanskoj piramidi Sunca je geopolimer. Ne koristimo suvremeni cement, niti kreč, tako da je malo komplikovano doći do jednog takvog materijala, odnosno betona. Trenutno smo u početnoj fazi, sitnimo glinu, koju i pečemo kako bismo dobili nešto poput cementa, neku vrstu veziva. Koristit ćemo i šljunak iz tunela, kao i još neke materijale. Sve radimo u dogovoru s mojim kolegom, geologom Richardom iz Engleske. Da pojednostavim, cilj je napraviti beton kao na blokovima Bosanske piramide Sunca, onakve čvrstoće i sastava, što do sada niko nije uspio, a mislim niti pokušao da napravi, jer se radi o betonu čvršćem od ovog koji poznajemo danas – pojasnila nam je Kozlo.

A ideju za pravljenje betona, David je dobio iz knjige Josepha Davidovitsa iz Francuske, osnivača Instituta za geopolimere i čovjeka koji je radio analizu sastava betona s Bosanske piramide Sunca.

- Na pomenutom Institutu u Francuskoj obrađeni su uzorci uzeti s Bosanske piramide Sunca i tamo je i utvrđeno da se radi o geopolimeru, u kojem se nalaze čestice zraka koje dokazuju da je nastao radom ljudskih ruku. Ovdje koristimo i keltsku peć za pečenje i sušenje gline, a ako uspijemo u ovome, to će biti zaista jedno ogromno otkriće i baza za nastavak velikih istraživanja jer bi zaista bila senzacija napraviti takav beton – pojašnjava Kozlo.

A da bi se vidjeli rezultati, bit će potrebno mnogo rada, truda i strpljenja, kao i vremena.

- Blokovi će biti izliveni u kalupe koje smo već pripremili, bit će potrebno mnogo dana da se fino osuše, tako da je to malo duža procedura. Ipak, riječ je o velikom eksperimentu i sjajnoj ideji.  Mi geolozi smo jedva dočekali da se uhvatimo posla, da na licu mjesta dokažemo još jednu ogromnu stvar, te da otkrijemo i nove činjenice – kazala nam je na kraju Mejra.

Zadnje ažuriranje petak, 06 juli 2018 09:43

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved