Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

ZAVRŠENA TREĆA SMJENA VOLONTERA U VISOKOM

Ocijenite članak
(5 ocjena)

Ekspedicije s Ajdinom

Piše: Ajdin Ahmetspahić, koordinator vodiča Fondacije

Nakon izvanrednih 11 dana provedenih u Visokom, naši učesnici ovogodišnjih Ekspedicija su se oprostili od piramida i tunela, za sada.

Odlična atmosfera vladala je tokom cijele smjene i grupa se vrlo brzo sinhronizovala tako da je smijeh i dobro raspolozenje vladalo i tokom napornih sati iskopavanja na piramidi Sunca.

Pod vodstvom koordinatora Tarika i Marie-Sophie te geologa Richarda, volonteri su finalizirali iskopavanja na sondi br.6 koja je sada spremna da dočeka mnogobrojne turiste koji će tokom ljeta obilaziti sjevernu stranu piramide Sunca. Mnoštvo materijala i hiljadugodišnji nanosi gline su pažljivo uklanjani posebno na dubini od jednog i pol metra gdje se nalaze betonske ploče piramide. Urađena je i geološka analiza,a volonteri su pronašli i nekoliko interesantnih pukotina u betonu.

Na drugoj strani Doline piramide, u parku Ravne 2, ostatak tima volontera radio je na eksperimentu pokušaja pravljenja replike geopolimernog betona piramide Sunca. Koristio se samo materijal koji je bio dostupan i prije nekoliko hiljada godina,a to je konglomerat, šljunak, glina i krečnjak. Recept za pravljenje betona donio je David Pilsworth iz Engleske, a prema knjizi Josepha Davidovitza. Rezultati eksperimenta bit ce poznati u skorije vrijeme obzirom da je potrebno dosta vremena i toplote da bi se beton u kalupima u potpunosti osušio.

Učesnici Ekspedicija su tokom vikenda posjetili i park kamenih kugli u Zavidovicima gdje su se odlično proveli u prelijepoj energiji i hladu Dubokog potoka. Drugi dan vikenda bio je rezerviran za obilazak Sarajeva i Baščaršije gdje su imali priliku slušati prezentaciju o interesantnoj historiji grada koji je na spoju Istoka i Zapada i probati odlični Bosanski lonac.

Volonteri su imali priliku slušati uživo i Dr.Osmanagića koji je nesebično posvetio cijelo popodne kako bi predstavio najnovija istraživanja, otkrića i planove na Ravnama.

U utorak su još posjetili Bijambarske pećine, stećke i slabo poznatu lokaciju Obeliska kod Olova. Tamo su naučili mnogo o mističnoj prošlosti ovih krajeva kroz izmršene priče o malo poznatoj srednjovjekovnoj Bosni.

Svi su se složili da je Bosna i Hercegovina uistinu zemlja sa dubokim korijenom i tradicijom megalitnih civilizacija i tajnovitog spiritualizma, zemlja bajkovite prirode, bogate historije i kulturne baštine, što upravo i jeste cilj ovog projekta.

Kao i uvijek, umjesto „Zbogom“ volonteri su se pozdravili sa „Vidimo se ponovo“.

Zadnje ažuriranje petak, 13 juli 2018 07:29

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved