Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

VOLONTERI ANGAŽIRANI NA RADOVIMA NA ULAZU U POTENCIJALNI NOVI TUNEL U BLIZINI PARKA „RAVNE 2“

Ocijenite članak
(3 ocjena)

Geolog Fondacije Richard Hoyle, zadužen je za radove na lokacijama u Bosanskoj dolini piramida, koje izvode volonteri, a peta smjena Ekspedicija, kao i brojni volonteri koji su dio ove grupe, od početka sedmice se nalaze na novoj lokaciji, u dijelu parka „Ravne 2“, koji se nalazi na susjednom brdu od ulaza u tunele Ravne.

- Ovdje smo zbog toga jer smo pronašli dio konglomerata, istu vrstu kamena kao sa druge strane. Prije mnogo hiljada godina doline u kojoj se sada nalazi park „Ravne 2“ nije ni bilo, a onda su poplave uspjele da saperu sav ovaj materijal iz doline. Ovdje pokušavamo da nađemo tunele s ove strane, odnosno ulaz u tunele, a ako u tome uspijemo, onda je teorija da su tuneli Ravne i ovi tuneli s ove strane doline nekada bili povezani, prije nego je erozija uzrokovala pomjeranje tla i materijala i formiranje ove umjetne doline u kojoj se sada nalazi park „Ravne 2“. – pojasnio nam je Hoyle.

Pronalazak novih ulaza u tunele može dati i mnogo drugih podataka, kao što su podaci o starosti tunela.

- Ukoliko s ove strane nađemo tunele, potencijalno nam to može dati i broj godina starosti tunela. Na ovom mjestu smo počeli s radovima jer smo osjetili hladan zrak prilikom čišćenja, a upravo taj hladni zrak je indikacija da unutra postoje velike prazne prostorije. Trenutno čistimo ovo područje, pokušavamo da proširimo ulaz i uđemo unutar tunela. Na samom početku smo pronašli i kamenje koje se prirodno ne nalazi u ovoj dolini i nema ga u blizini, što može značiti da je riječ o kamenju istom onom koje smo pronalazili kao suhozid u tunelima Ravne – kazao nam je Richard.

Grupa od preko 30 volontera pete smjene Ekspedicije za sada će raditi na ovom novom lokalitetu, a ukoliko ostane vremena, moguće je da će se vratiti i na ulaz u još jedan novi tunel, koji se nalazi ispod Ljekovite šume.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 13 avgust 2018 13:01

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00-16:00 (januar-februar)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved