Logo
Print this page

VOLONTERI OTKRILI ULAZ U ŠUPLJINU U BRDU IZNAD PARKA RAVNE 2

Ocijenite članak
(4 ocjena)

Nakon kupovine nove parcele tik uz park ‘Ravne 2’, tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ pristupio je čišćenju šikare. Ispod nanosa vegetacije otkriven je niz konglomeratnih blokova, koji najvjerovatnije predstavljaju jednu kontinuiranu cjelinu, jer se nalazi u istom nivou.

Određivanjem nadmorske visine ove konglomeratne ploče, ustanovljeno je da odgovara visini ulaza u postojeći prahistorijski Podzemni labirint Ravne, ali i visini Orgonske komore na uzvišenuu Zvonik, i nadmorskoj visini potencijalnog tunela ispod Ljekovite šume. Budući da je Fondacija u posjedu svih ovih lokacija, pristupilo se njihovom raščišćavanju i preliminarnim iskopavanjima.

Na lokaciji iznad parka ‘Ravne 2’ označeno je pet potencijalnih ulaza, koji su dobili i arheološke oznake C1-C5. Volonterska ekipa četvrte i pete smjene, koje predvodi britanski geolog Richard Hoyle i supervizor Francuskinja Marie Sophie, sistematski su prstupili uklanjanju zemlje i gline na lokaciji C2.

U petak, 10. augusta 2018. uspjeli su doći do ulaza u šupljinu. Ulaz je zatvoren donešenom stijenom, koja je položena na postolje od dvije ravne kamene ploče. Čini se da je netko u dalekoj prošlosti želio da u potpunosti zatvori ovaj prolaz te se pobrinuo da ga zatrpa kombinacijom zemlje i kamenja. Inače, postavljena stijena ne odgovara geologiji ostalih stijena i očigledna je donešena ovdje.

Među volonterima se naročito istakao najmlađi među njima, dvanaestogodišnji Leo. On je dobio dozvolu od Richarda da se zajedno uvuku kroz uski prolaz nekoliko metara i naprave prvu prospekciju pružanja šupljine. Utvrđeno je da se šupljina širi i dostiže visinu od dva metra te pruža u pravcu istok-zapad.

Donesena je odluka da se nastave radovi na susjednom ulazu C3, a da se stijena na postolju na ulazu C2 ostavi kao očigledan dokaz antropogenog djelovanja u dalekoj prošlosti.

Prilikom kupovine ovih parcela, antropolog dr. Semir Osmanagić je postavio hipotezu da je čitava dolina u kojoj se danas nalazi park ‘Ravne 2’, nakada bila dio velike podzemne građevinske cjeline. Ispod ogromne ploče od konglomeratnog betona nalazio se kompleks podzemnih tunela i to na nekoliko nivoa. Međutim, plimni valovi su svojom ogromnom snagom u dalekoj prošlosti djelomično uništili ovu podzemnu konstrukciju. Na mjestima gdje je konglomeratni beton ostavio ulaze u podzemne tunele, civilizacija od prije 5.000 godina ih je sve u potpunosti zatvorila i skrila.

Stoga, nisu samo tuneli Ravne koji se kreću prema Bosanskoj piramidi Sunca dio prahistorijske mreže tunela. Ova mreža se prostirala desetinama kilometara unaokolo, u svim smjerovima.

Daljnja iskopavanja dat će odgovor na pitanje da li je hipoteza u potpunosti tačna. Otkriće ulaza u šupljine C2 je jako dobar putokaz i prvi dokaz u ispravnosti hipoteze.

Nova otkrića se nalaze ispred nas.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 13 avgust 2018 13:20
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved