Logo
Print this page

16 UČESNIKA IZ CIJELE EVROPE U SEDMOJ SMJENI „EKSPEDICIJE NA BOSANSKE PIRAMIDE S VOLONTIRANJEM“

Ocijenite članak
(1 ocjena)

U Visokom trenutno boravi sedma smjena volontera u okviru ovogodišnjeg projekta Fondacije „Ekspedicije na bosanske piramide s volonitiranjem“. Učesnike akcije posjetili smo u radno vrijeme, a razgovarali smo i s koordinatorom Fondacije Ajdinom Ahmetspahićem o samoj grupi i ovogodišnjoj akciji.

- Tu je trenutno sedma, pretposljednja smjena ovogodišnje Ekspedicije, projekta koji traje već nekoliko godina i koji je u Visoko doveo stotine volontera iz cijelog svijeta. Ova grupa, zajedno sa ostalim volonterima koji borave u Visokom, broji 16 učesnika iz cijele Evrope. Tu su učesnici iz Švedske, Norveške, Estonije, Engleske, Francuske, Španije, Njemačke, Austrije, Poljske, Hrvatske i naravno Bosne i Hercegovine. U ovoj grupi su većinom zastupljene evropske zemlje, a posao koji rade je jako interesantna i važan. – priča Ajdin.

Nakon što je prošla grupa volontera uspjela očistiti same ulaze, te ući u nove tunele na uzvišenju iznad parka „Ravne 2“, ova grupa nastavlja sa radom na istoj lokaciji.

- Grupa nastavlja sa čišćenjem i probijanjem tunela C3, a nakon što smo očistili jedan dio tunela, sada je grupa bazirana na čišćenje drugog, lijevog kraka tunela, gdje smo naišli i na jednu malu galeriju veličine nekih 10 metara kvadratnih, pa je cilj očistiti tu galeriju i vidjeti gdje dalje idu tuneli. Na desnoj strani tunela naišli smo na kosti, metalne predmete kao i grnčariju, a isto to pronalazimo i u ovom dijelu, te sve pronalaska naravno prijavljujemo i Zavičajnom muzeju Visoko s kojim imamo ugovor. – kazao nam je Ahmetspahić.

Inače, sedma smjena Ekspedicije u Visokom ostaje do 19.septembra, kada dolazi i posljednja ovogodišnja smjena, s kojom se i završava volonterska akcija za 2018.godinu. Nakon što posao odradi i posljednja smjena, bit će urađen i rezime kompletne sezone, ali prema onome što je do sada urađeno, iza nas je još jedna uspješna sezona „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 16 septembar 2018 06:20
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved