Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

GRUPA VOLONTERKI IZ TURSKE I OVE GODINE RADI NA LOKACIJAMA U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA

Ocijenite članak
(6 ocjena)

Beyza, Elif i Nurten u Visoko su ove godine doputovale kao dio Europskog volonterskog servisa, a saradnjom Udruženja „Mladi volonteri“ i Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“, postale su dio ovogodišnje volonterske akcije u Bosanskoj dolini piramida.

- Ja sam Elif i iz Istanbula sam. Studentica sam menadžmenta, a ovamo sam došla preko Europskog volonterskog servisa, koji ima projekte u brojnim zemljama Europe, ja sam se prijavila za dolazak u Bosnu i Hercegovinu, odabrana sam za dolazak i u startu nisam mnogo toga znala o arheologiji i istraživanjima ovdje, međutim tokom ovih par dana boravka, sve se promijenilo i nas tri koje smo zajedno došle, počele smo da uživamo u svemu ovome. Moja prijateljica Beyza dolazi iz Erzuruma, ima 20 godina, studentica je medicine, a interesantno je da je ovo njen prvi izlazak iz Turske, odnosno da je ovo prvi put da je izvan svoje domovine i u nekoj drugoj zemlji. – pričaju nam mlade Turkinje, Elif, Beyza i Nurten.

Osim projekta u koji su uključene kao volonterke, kažu da im se jako dopada i samo Visoko, kao i cijela BiH, o kojoj su mnogo toga znale.

- Visoko je mali, divni gradić, koji nam se jako dopada, jer za razliku od Istanbula, koji je ogroman i nekako užurban, ovdje imate potrebni mir. Za Bosnu i Hercegovinu smo i ranije čule, to je naša prijateljska, bratska zemlja, koja je u prošlosti prošla kroz mnogo boli koju zajedno dijelimo i BiH je za nas posebna zemlja, jako fino se osjećamo, svakako i iz razloga jer nam je sličan mentalitet i dijelimo jedan dio historije. Kada smo se prijavile za dolazak ovamo, bile smo zbunjene jer ranije nismo znale da postoje piramide u vašoj zemlji, porodica i prijatelji kojima smo kazali gdje i zbog čega idemo, nisu baš vjerovali, a mislimo da je potrebno još bolje promovisati ovaj projekat i pokazati ga svijetu. Nakon par dana boravka ovdje, Visoko nam je postalo drugi dom, a piramide su jako interesantne, ali i još uvijek misteriozne za nas. – ispričale su nam Elif, Beyza i Nurten.

Zadnje ažuriranje petak, 12 juli 2019 11:14

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00-16:00 (januar-februar)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved