Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

ARHEOLOŠKI VODIČ IZ MEKSIKA, ANGEL TORRESCANO, U NAREDNIH MJESEC DANA ĆE RADITI S VOLONTERIMA U TUNELIMA RAVNE 3

Ocijenite članak
(4 ocjena)

Otvorenost projekta istraživanja najvećih piramida na svijetu koje se nalaze u srcu Bosne i Hercegovine, te mogućnost učestvovanja u projektu, proteklih nekoliko godina u Bosansku dolinu piramida su doveli hiljade volontera, ali i ljudi koji su u potrazi za znanjem, koje mogu pronaći na licu mjesta i na mjestu gdje se istraživanja vrše. Od prije nekoliko dana u Visokom kao volonter boravi i Meksikanac Angel O. Torrescano, koji je student arheologije, a interesantno je da je i radio kao arheološki vodič na nekim od najbitnijih lokacija u Meksiku, poput lokaliteta Coba u Quintani.

- Za projekat u BiH sam saznao prije pet godina kada sam pogledao jedan dokumentarni film na History Channelu. Jako me zainteresovalo, pa sam se odlučio i na dodatno istraživanje ovog spektakularnog otkrića u Evropi, a nakon detaljnih istraživanja ove godine sam se odlučio i na prvi dolazak u Evropu i na dolazak u Visoko. Inače, Meksiko je zemlja koja obiluje historijskim znamenitostima, a imamo i piramide, a imao sam priliku raditi na jednoj od najvećih koja je sa čak 80% prekrivena vegetacijom, dok je otkriveno svega 20% piramide, a i kompletna majanska kultura, odnosno lokaliteti za koje znamo, hramovi i građevine, velikim dijelom su prekriveni vegetacijom. – pojašnjava Angel, koji se već pridružio timu Fondacije zaduženom za volontere i aktivno radi na lokaciji Tunela Ravne 3.

Otvorenost projekta u srcu BiH ga je posebno oduševila i privukla da dođe u Bosansku dolinu piramida.

- Ono što me privuklo jeste taj istraživački dio, ali i način na koji se radi. Ovo je multidisciplinarni projekat koji je dostupan svima i kojem se može priključiti svako, gdje dolaze volonteri iz cijelog svijeta da bi bili dio projekta i ovog velikog tima. Meni je ovo prvi rad na terenu i sada mogu da primijenim svoje znanje u praksi i terenskom radu. To je ta izuzetno bitna razlika u odnosu na sve ostale projekte u svijetu i u odnosu na sve ostale lokacije, za koje morate platiti da biste bili dio tima, odnosno ne možete nikako da se priključite i budete dio određenih arheoloških projekata. Svi ostali projekti su nekako zatvoreni, za razliku od ovog, koji je apsolutno otvoren za sve ljude. – kazao nam je Angel.

On će u Visokom boraviti narednih mjesec dana, a bit će interesantno saznati njegove utiske nakon boravka, te podvući paralelu sa radom na najvećim meksičkim piramidama i turističkim lokalitetima na kojima je imao priliku raditi.

- Imao sam priliku raditi na nekim od značajnijih lokaliteta, a tu prije svega mislim na lokalitet Coba koji se nalazi u državi Quintana. U pitanju je jedan zaista jako bitan arheološki lokalitet i hram koji se visinom izdiže iznad obližnjeg drveća. Ono što je zanimljivo, a što je moj fokus interesa jeste majanska kultura, a posebno ta majanska svetišta, za koja se u posljednje vrijeme počelo smatrati da su imala religijsku ulogu u tim nekadašnjim zajednicama. – ispričao nam je na kraju Angel.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 25 juli 2019 11:45

ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved