Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

U VISOKOM PETA SMJENA „EKSPEDICIJE NA BOSANSKE PIRAMIDE S VOLONTIRANJEM“

Ocijenite članak
(4 ocjena)

U Visokom trenutno boravi peta smjena ovogodišnje „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“, a nakon jedne odrađene sedmice, s Amnom Agić, arheologom Fondacije, smo razgovarali o ovoj grupi, radovima koji su predviđeni, te o zemljama iz kojih dolaze volonteri koji su trenutno u Visokom.

- Sa nama su od početka sedmice, tačnije od 29.jula volonteri pete smjene ovogodišnje Ekspedicije, ukupno oko 25 volontera i ponovo iz različitih zemalja i različitih dijelova svijeta. Tu je jedna čitava porodica iz Njemačke, koja nam dolazi na volontersku akciju treću godinu zaredom, tu su također i volonteri koji nam se već nekoliko godina vraćaju u Visoko, volonteri iz Njemačke, Novog Zelanda, Engleske, Portugala, Italije, Švedske, Meksika, Francuske i SAD-a. Ponavljam, interesantno je da sve dosadašnje smjene koje smo imali, u njima smo imali zaista ljude iz cijelog svijeta i taj trend se nastavlja, a također se nastavlja i trend povratka u Ekspedicije, a to govori kako volonteri koji su ranije dolazili, Visoko i projekat napuštaju prepuni pozitivnih utisaka i iznova nam se vraćaju. – pojašnjava Agić.

Nešto lošije vrijeme početkom sedmice uzrokovalo je i da se radovi premjeste u tunele Ravne 3, ali su volonteri bili angažovani i na Bosanskoj piramidi Mjeseca.

- Obavljamo različite vrste poslova i na različitim lokacijama, ovaj put smo bazirani na tunele Ravne 3, a dva dana smo radili i na Bosanskoj piramidi Mjeseca, gdje smo čistili otvorene blokove i sonde. Na tunelima smo nastavili s izbacivanjem materijala iz sondi koje smo do sada otvorili, radimo prosijavanje materijala, a u planu je da u narednom periodu otvorimo još nekoliko arheoloških sondi, nakon čega ćemo imati jasniju sliku o svemu što pronalazimo, a pronalazimo zaista mnoštvo zanimljivih artefakata, a otvaranjem novih i uređenjem postojećih sondi i slika lokacije nam je sve jasnija i preglednija. – kazala nam je Agić.

Peta smjena, kao i sve prethodne u Visokom će boraviti ukupno dvije sedmice, radni dani tokom sedmice koriste se za radove na lokalitetima Fondacije, dok se vikendi koriste za upoznavanje s brojnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

Zadnje ažuriranje utorak, 06 avgust 2019 08:52
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved