Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

VOLONTERI OVE SEDMICE ČISTILI I UREĐIVALI BRIDOVE BOSANSKE PIRAMIDE SUNCA

Ocijenite članak
(4 ocjena)

Volonteri šeste smjene „Eskpedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ u srijedu 21.augusta bili su angažirani na prijelazu između sjeverne i istočne strane Bosanske piramide Sunca, tačnije na čišćenju i uređenju ugaone sonde na ovom dijelu najveće piramide na svijetu.

- Današnji dan smo iskoristili za radove na bridu koji se nalazi na prijelazu izmeđi sjeverne i istočne strane Bosanske piramide Sunca, na sondi koju smo otvorili još prije nekoliko godina, a koju sada vraćamo u njeno prvobitno stanje, čistimo je i pripremamo da bi gosti koji posjećuju ovaj lokalitet mogli vidjeti i sami čošak, odnosno brid piramide. – kazala nam je Marie-Sophie Gristi, koordinatorica Fondacije.

Na Bosanskoj piramidi Sunca nalaze se volonteri iz svih dijelova Europe, kao i Kanade i SAD-a, a prethodnih dana pomoć su pružali i članovi organizacije HUESA koji se već neko vrijeme nalaze u Visokom. Pored Bosanske piramide Sunca, radovi se izvode i u tunelima Ravne 3, kao i na Bosanskoj piramidi Mjeseca, a vremenski uslovi diriguju i same radove i lokacije.

- Zbog izuzetno toplog vremena koje vlada u narednim danima se ponovo vraćamo radovima u tunelima Ravne 3, a što se tiče Bosanske piramide Sunca tu ćemo se ponovo vratiti, jer nam je namjera proširiti i urediti već postojeće sonde, te vidjeti šta se krije ispod zemlje i vegetacije koja se nalazi iznad blokova piramide. Naravno, namjera nam je naše volonteri odvesti na radove na što više lokacija, kako bi se i oni sami upoznali sa što više lokacija, vidjeli ih i stvorili jasniju sliku o onome što radimo i što pronalazimo. – pojasnila nam je Marie-Sophie.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 22 avgust 2019 08:54
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved