Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

SLOVENAC BOŠTJAN MLAKAR OVE SEZONE ODLUČIO POČETAK JESENI PROVESTI KAO VOLONTER U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Među posljednjim volonterima koji ove sezone borave u Visokom i Bosanskoj dolini piramida je i Slovenac Boštjan Mlakar, kojem je ovo prvo ovakvo iskustvo u životu, ali i prvi dolazak u Visoko. Kako nam je kazao, za projekat istraživanja najvećih piramida na svijetu i prvih europskih piramida, saznao je još prije nekoliko godina, a ove godine se odlučio i na dolazak.

- Mnogo godina sam čitao i redovno pratio sva dešavanja iz Bosanske doline piramida, a interesirao sam se i za alternativnu historiju, koja mi je jako zanimljiva. Napokon, ove godine sam se odlučio da dođem na lice mjesta, jer ova mogućnost da volonteri sudjeluju u ovako bitnom i velikom projektu je nešto vrlo lijepo i neobično. Tu sam već dvije sedmice i moram priznati da sam i tokom istraživanja i gledanja ovog projekta shvatio da je sve na jednom visokom i ozbiljnom nivou, u što sam se i uvjerio dolaskom ovamo. – ispričao nam je Boštjan.

Kako kaže, očekivao je malo više fizičkog rada i napora, ali ono što je uspio da vidi i nauči, je sjajno iskustvo i nešto što ga je posebno iznenadilo u ovom projektu.

- Očekivao sam da se više radi, odnosno očekivao sam da je malo teže za raditi i da ima mnogo fizičke aktivnosti. Ono što me zaista oduševilo jeste pristup prema volonterima. Svakom novom volonteru se prvo predstavi sve što je vezano za ovaj projekat, onda se volonteri upoznaju sa lokacijama i načinom rada, dobiju sve potrebne informacije, pokaže im se sve što je otkriveno i to me potpuno pozitivno iznenadilo. – kazao nam je Boštjan.

On se nakon petnaest dana kući u Sloveniju vraća prepun pozitivnih utisaka o projektu, volonterima, ali i našoj zemlji, a kako nam je kazao, već naredne godine će se ponovo vratiti, a tada će u Visoko pozvati i svoje prijatelje koji još nisu dolazili, da bi im pokazao sve ono što je on uspio da vidi i doživi tokom svog ovosezonskog boravka.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 20 oktobar 2019 09:06
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved