Logo
Print this page

JOŠ JEDNA USPJEŠNA VOLONTERSKA SEZONA – 249 VOLONTERA IZ CIJELOG SVIJETA OVE SEZONE U VISOKOM

Ocijenite članak
(3 ocjena)

Nakon skoro pet mjeseci radova, okončana je ovogodišnja „Ekspedicija na bosanske piramide s volontiranjem“ projekat Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ koji je od juna, pa do oktobra u Visoko doveo 249 volontera iz cijelog svijeta. Nakon odlaska posljednje smjene volontera, održan je i radni sastanak koordinatora i stručnog osoblja koje je bilo zaduženo za rad s volonterima.

 – Iza nas je još jedna izuzetno uspješna sezona u kojoj smo imali 249 volontera iz cijelog svijeta. Svi oni su prije nego su uvedeni u poslove i radove prošli i obuku kroz prezentacije arheologa i geologa, te obišli lokacije u Bosanskoj dolini piramida, nakon čega su potpisivani ugovori o volontiranju i počeli radni dani. Bitno je istaknuti kako je i ova sezona bila uspješna u tom radnom dijelu. Volonteri su radili na lokacijama Bosanske piramide Sunca gdje su otkrivene nove betonske ploče, Bosanskoj piramidi Mjeseca gdje smo čistili postojeće sonde, a najviše smo bili fokusirani na radove na tunelima Ravne 3, gdje smo došli i do najbolji rezultata, otkrića keramičkih i metalnih predmeta koji su predstavljeni i na našoj izložbi, a kruna sezone su bila otkrića dva suhozida koji su nepobitno potvrdili povezanost tunela Ravne 3 s tunelima Ravne i vještačku aktivnost u zatvaranju pronađenih prolaza. – kazao nam je koordinator Fondacije, Ajdin Ahmetspahić.

Pored rada, volonteri su i ove sezone imali priliku da se upoznaju s brojnim prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine.

- Kao i prethodnih sezona i ove smo imali i druženja, kampovanje na Bosanskoj piramidi Mjeseca, te dnevne ekspedicije u Zavidoviće, Konjic i Olovo, gdje smo naše volontere upoznali sa fenomenima i ostacima megalitnih civilizacija u BiH, te prirodnom i kulturno-historijskom baštinom naše zemlje. – ističe Ahmetspahić.

Iako je sezona tek završena, pripreme za narednu su u punom jeku.

- Već imamo pripremljen plan i program za narednu volontersku sezonu, koji ćemo obogatiti novim aktivnostima i unaprijeđenim konceptom, koji radimo uz iskustva koja imamo u minulim sezonama. Očekujemo da će naredna sezona donijeti i nova interesantna otkrića, veliki broj posjetilaca iz BiH i cijelog svijeta,ali i dodatni interes mladih ljudi. Visoko i Fondacija su se i ovoga puta pokazali kao dobri domaćini i svi nestrpljivo čekamo juni naredne godine kada počinje nova sezona volontiranja. – zaključio je Ahmetspahić.

Vrijedno je pomenuti kako je ove godine u Visokom boravilo 249 volontera iz cijelog svijeta. Bili su tu volonteri iz preko 20 europskih zemalja, ali i volonteri s drugih kontinenata – Azije, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Okeanije. Volonterske akcije u Bosanskoj dolini piramida organiziraju se od 2010.godine, a do sada je na taj način u Visokom boravilo preko 3.550 volontera, a skoro da ne postoji zemlja na svijetu iz koje volonteri nisu dolazili u Visoko s ciljem da svojim angažmanom pomognu projekat istraživanja, ali i da postanu dijelom projekta koji mijenja svjetsku historiju.

Zadnje ažuriranje utorak, 29 oktobar 2019 20:23
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved