Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Misteriozni zvuk snimljen u dubinama Karipskog mora

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Zvuk koji podsjeća na jednu od scena iz Sci-Fi filmova snimljen je u dubinama Karipskog mora i toliko je jak da se može čuti iz svemira.

Istraživači Univerziteta u Liverpoolu otkrili su zvuk i nazvali ga Rossbyjevim zviždukom, po Rossbyjevim valovima koji prelaze okean i pretvaraju se u zvukove tačno kada dođu do Kariba.

Valovi najčešće nestanu na zapadnom dijelu Karipskog bazena i ponovo se javljaju na istoku - fenomen nazvan Rossby crvotočina.

Neki se valovi poništavaju, dok se drugi pojačavaju.

"Možemo uporediti aktivnost okeana u Karipskom moru sa zviždukom. Kada puhnete u zviždaljku, zrak postane nestabilan i uzrokuje rezonantni zvuk koji svi mogu čuti jer je Karipsko more djelomično otvoreno. Tako razmjenjuje vodu sa okeanom svakih 120 dana, uzrokujući zvižduk koji se čak može čuti u svemiru u obliku oscilacija Zemljine gravitacije", pojašnjava profesor Chris Hughes, stručnjak za morsku nauku, piše Huffington.

Iako ljudsko uho ne može čuti zvižduk, istraživači su ga ubrzali i dobili ovo što možete poslušati u snimku ispod.

A vizualizacija u snimku pokazuje šta se dešava vodi na morskom nivou. Pogledajte.

IZVOR >>>

Related Video

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 27 juni 2016 09:49
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved