Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Na dnu najvećeg jezera u Turskoj pronađen dvorac star 3.000 godina

Ocijenite članak
(0 ocjena)
Zidovi dvorca visoki su tri do četiri metra, a njegovi ostaci koji se stoljećima nalaze pod vodom prostiru se na površini od jednog kilometra.

Ovo nije prva tajna potopoljena u jezeru Van. Istraživači su ranije ove godine pronašli ostatke ruskog broda koji vjerovatno potiče iz 1948. godine, a prošle godine su na površini od 2.253 metra kvadratna pronašli stalagmite. Na manjim dubinama su pronašli artefakte koji su pripadali prijašnjim civilizacijama.

"Ovo otkriće nas je podstaklo da nastavimo otkrivati tajne ovog jezera starog 600.000 godina. Pravo je čudo naći tvrđavu pod vodom. Arheolozi će ispitati historiju dvorca, a onda dati informacije o tome", rekao je vođa tima Tasin Ceylan.

Arheolozi ističu kako je potrebno više rada da se utvrdi struktura dvorca i da se potvrdi da su dvorac izgradili stanovnici civilizacije Urartu koja je poznata i kao Kraljevina Van.

Related Video

Zadnje ažuriranje nedjelja, 26 novembar 2017 14:08
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved