Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Arheologe zapanjila starost kostiju pronađenih na Yucatanu

Ocijenite članak
(2 ocjena)

Meksički ronioci otkrili su možda najveće arheološko nalazište na svijetu. U nedavno otkrivenim, golemim poplavljenim špiljama uz obalu poluotoka Yucatana pronađene su ljudske i kosti izumrlih životinja. Ono što je zapanjilo arheologe je njihova procijenjena starost.

Priobalne šume kriju vrtače što vode u potopljenu špilju dugu 347 kilometara, koja se našla pod vodom postupno. Nakon kraja ledenog doba razina vode podignula se za 100 metara. Unutra su pronađene ljudske kosti stare između 12 i devet tisuća godina, ali i kosti davno izumrlih vrsta slona i medvjeda. 

"Očekujem odgovore na pitanja kako su preživljavali među tim životinjama? Što su jeli i kako su do toga dolazili? A iznad svega - nadam se da ćemo pronaći materijalne dokaze o prvim obredima", kaže Guillermo de Anda, podvodni arheolog.

Nada se da je, u arheološkom smislu, ovo knjiga postanka jedne civilizacije. Navodno su pukotine imale religijsko značenje u mnogo kasnijoj kulturi Maja - jednoj od najnaprednijih na svijetu do dolaska europskih osvajača. Moguće je da je razina vode u špiljama nakratko pala prije oko tisuću godina.

De Anda kaže: "Moramo naučiti kako čitati tu knjigu, načinjenu od raznih arheoloških konteksta. Vidimo bliskost s kulturom Maja. Čini se da je ljudska povijest u ovoj pećini trajala tisućama godina".

Ni duboko pod zemljom vrijedno nalazište nije ostalo sasvim zaštićeno od suvremenih problema. Znanstvenici upozoravaju da s obližnjeg smetlišta u špiljsku vodu cure štetne kiseline.

VIŠE >>>

Zadnje ažuriranje četvrtak, 22 februar 2018 13:40
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved