Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Zabavna i jednostavna matematika

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Nije samo Vedska matematika pomagala razvijati analitičku logiku 

Yucatanska djeca bolje upoznavaju matematiku zahvaljujući numeričkom sustavu antičkih Maya

Djeca meksičke regije Yucatan dobivaju puno bolje rezultate u matematici pomoću Mayanskog sustava računanja, postignuti rezultati njenom primjenom daleko nadilaze službeni obrazovni sustav zemlje. Prema studiji Nacionalnog sveučilišta u Meksiku (UNAM), matematika Maya mnogo je jednostavnija i zabavna za djecu.

Prema njima " Matematika Maya je konkretnija i praktičnija od konvencionalne, u kojoj se mora zapamtiti previše procesa. Zbog njene takve jednostavne strukture, ona potiče razmišljanje na takav način da kada uključite dijete ono steče zadovoljstvo razumijevanja, naučite koristiti svoje misli a i također se zabavlja. "
Znanstvenici također smatraju da većina nastavnika osnovnih i srednjih škola ima " lošu obuku u matematici, a i mnogi ju ne razumiju, i kao takvi ne mogu objasniti procese, što u konačnici, prema takvim akademskim nedostatcima u nastavi matematike dovodi do veće "društvene nejednakosti".

Mayanski brojevi koriste samo tri simbola: točku, liniju i nulu . Prema stručnjaku fizičaru Fernandu Magañu (Luis Fernando Magaña Solís, istraživač Instituta za fiziku (IF) i bivši direktor Fakulteta znanosti (FC) UNAM-a ... )
http://www.dgcs.unam.mx/boletin/bdboletin/2015_061.html

, to je sustav koji se može podučavati:

" Na zabavan i jednostavan način, za djecu ili bilo koga drugoga, i pomaže u razvijanju analitičke logike. Ono što činim jest prikazati matematički sustav, a zatim pokazati kako mogu obavljati potrebne operacije bez tablica, oduzimati, dodavati i dijeliti - čak se može i korjenovati ."

https://youtu.be/VmZjPVT2M20

Primjer zbrajanja s Mayanskim simbolima. 
 
image2.JPG
 
 

Nakon ovog saznanja Mayanska matematika može se slobodno proglasiti nematerijalnom kulturnom baštinom čovječanstva !
Zadnje ažuriranje srijeda, 23 maj 2018 07:52
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved