Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Egiptolozi otkrili detalje o 30 nedavno otkrivenih drevnih kovčega

Ocijenite članak
(1 ocjena)
Mostafa Waziri, generalni sekretar Vrhovnog vijeća za antikvitete, rekao je u subotu novinarima da su kovčezi s natpisima i slikama pronađeni u nekropoli Asasif na zapadnoj obali rijeke Nil, u blizini Luxora.
Kaže da su kovčezi bili namijenjeni za muškarce, žene i djecu iz 22. dinastije (945-715 p.n.e.), a jedan svećenik ih je otkrio i sakrio zbog straha da ne budu opljačkani, piše Associated Press.
Kovčezi su bili poredani u dva sloja, a gornji je bio poprečno postavljen u odnosu na donji.
Egipat želi privući pažnju javnosti sa svojim arheološkim otkrićima u nadi da će oživjeti turistički sektor, koji je teško pogođen nemirima nakon ustanka iz 2011. godine.
Većina grobnica u Asasifu, koji je blizu Doline kraljeva, potječe iz kasnog razdoblja (664-332 p.n.e.) starog Egipta.
Međutim, tu su i grobnice iz ranije 18. dinastije (1.550-1.292 p.n.e.), koja je bila prva u sklopu Novog kraljevstva. Tu su pronađene grobnice poznatih faraona Ahmosea, Hatšepsuta, Tutmosisa III, Amenhotepa III, Ahenatona i Tutankamona.
Prošle sedmice ministarstvo za antkvitete objavilo je da su arheolozi otkrili drevno "industrijsko područje" u Luksorsovoj zapadnoj dolini.
 
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved