Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Slovenija zaustavila uvođenje 5G tehnologije

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Slovenska vlada je skinula s dnevnog reda strategiju regulatorne agencije AKOS o raspodjeli frekvencijskog spektra za 5G i time zaustavila uvođenje te tehnologije u Sloveniju. To je učinjeno na prijedlog Ministra za upravu, Rudija Medveda koji je za slovenske medije izjavio kako su “pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna“.

Slovenija je prva zemlja u svijetu koja je Ustavom zaštitila vodu kao ljudsko pravo i javno dobro i time osigurala da njezini izvori pitke vode, kao budući možda najvažniji strateški resurs, ostanu nacionalno dobro.

Odgodom rasprave o odobrenju frekvencijskog spektra za 5G, dok se ne istraže učinci te tehnologije na ljude i okoliš, učinjen je daljnji korak u zaštiti zdravlja i očuvanja prirode.

U Sloveniji postoje snažne eko udruge koje se zalažu “za čeloveku prijazno tehnologijo” (za čovjeku prijateljsku tehnologiju) i vlada očito uvažava stav da bez obzira na moguće pritiske korporativnih sektora i EU administracije, izuzetno je važno poduzimati adekvatne mjere kako razvoj i napredak nebi ugrozili ljudsko zdravlje i prirodu.

http://huzez.hr/

IZVOR >>>

Zadnje ažuriranje petak, 06 mart 2020 19:13
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved