Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Vodeći njemački virusolog poziva na okončanje politike zabrane u pandemiji, preporučuje povratak normalnom životu!

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Smrtnost od koronavirusa u stvarnosti je mnogo niža od očekivane i društvo se pretjerano boji: “Moramo prestati pretjerivati”. Hendrik Streeck stoga preporučuje povratak u normalan život.

Direktor Instituta za virusologiju Univerzitetske bolnice Bonn Hendrik Streeck kritizira činjenicu da u Njemačkoj postoji “previše straha” u borbi protiv pandemije korone. Rizik od bolesti COVID-19 sada se lako može izračunati i više ne legitimizira pretjeranu politiku zabrane, rekao je Streeck u Hamburgu.

Trenutno je u Njemačkoj potpuno normalna stopa smrtnosti. U toplotnom valu 2018. godine i talasu gripe 2017. godine višak smrtnosti viđen je mnogo jasnije. “Imamo posla s ozbiljnim virusom, ali više ne smijemo pretjerano dramatizirati ovaj virus.”

Streeck je naglasio da je smrtnost ljudi zaraženih koronom mnogo niža nego što se strahovalo u proljeće. “Ovaj virus je fatalan za samo neke. Baš kao i mnogi drugi virusi”, rekao je Streeck.

Sve veće znanje o nauci treba dati hrabrost: Gotovo da nema prenosa putem objekata. Takođe je malo rizika od zaraze u uobičajenom svakodnevnom poslovanju – na primjer u maloprodaji. Mnoge infekcije bile su potpuno bez simptoma. Samo pet posto zaraženih treba kliničku njegu, daleko manje  njih zahtijeva intenzivnu medicinsku njegu.

Streeck se zalaže za kraj krize i panike, a bavljenje virusom mora preći na normalno upravljanje rizikom, kao i sa mnogim drugim rizicima u životu. Pobuđivanje strahova je pogrešan način, jer dijeli društvo i slabi prihvaćanje odgovorne svjesnosti.

Zahtjevi za maskama, na primjer na svježem zraku, su besmisleni. “Potrebna nam je promjena u upravljanju krizama. Ne smijemo upravljati krizom, moramo pronaći rješenja. Pažljivo pragmatična rješenja”, preporučuje virolog.

Streeck zagovara “novu rutinu”. Treba se čuvati, ali naučiti se pametno nositi s rizikom. Ako javni događaji slijede dobre higijenske koncepte, trebalo bi im se također omogućiti da funkcionišu. “Ne možemo pritisnuti dugme za pauzu u životu i vjerovati da će virus tada biti gotov”, upozorava Streeck.

Streeck upozorava na zabludu da se nekako može pobijediti virus. 

“Ni najteže zaključavanje neće uspjeti u tome. Nakon drugog slijedi i treći i četvrti val infekcija. Mi smo u trajnoj valu. Moramo se pomiriti s tim, virus će postati normalan dio našeg života.” rekao je on.

“Virus ne može biti naš pad” kaže Sreeck.

IZVOR >>>

Zadnje ažuriranje četvrtak, 08 oktobar 2020 08:57

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 8:00-18:00 (septembar-novembar)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved