Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Najstariji pećinski crtež u Australiji je kengur star 17 hiljada godina

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Prikaz kengura u prirodnoj veličini - uključujući realistične genitalije, najstariji je poznati primjer pećinskog slikarstva u Australiji.

Naučnici su nedavno utvrdili njegovu starost koja iznosi 17.300 godina, a utvrđena je tehnikom koja se nikada prije nije koristila u australijskoj drevnoj umjetnosti.

"Slika klokana proteže se preko kamena i prostire se na gotovo 2 metra, što je otprilike visina kengura. Ova i druge slike u regiji Kimberley na sjeverozapadu Australije dijele određene stilske karakteristike s najranijim pećinskim umjetnostima iz Evrope i Azije", naveli su istraživači.

Ovakve vrlo stare životinjske slike obično su u prirodnoj veličini i predstavljaju anatomiju na sličan način, a obrisi su im samo djelomično ispunjeni ocrtanim linijama. Zbog ovih karakteristika smatralo se da su slike među najstarijim u Australiji.

Međutim, da bi precizno datirali takvu umjetnost, naučnici se često okreću radiokarbonskom datiranju, koje prati omjer različitih verzija ili izotopa ugljika u objektu. Međutim, potreban je organski materijal, kojeg na rock-slikama nema.

"Na mjestima kao što je pećina Chauvet u Francuskoj, drevni crteži urezani su u ugljen i skriveni duboko u pećinama od vapnenca, čuvajući organsku tvar u pigmentima ugljena i omogućujući datiranje ugljika. Chauvetova umjetnost je datirana između 34.000 i 29.000 godina", napisali su autori studije.

Takvo otkriće izuzetno je rijetko, a slike za koje se smatra da su najstarije u Australiji obično su izložene elementima, u otvorenijim skloništima od kamena u zemlji od pješčenjaka", rekao je vodeći autor studije Damien Finch s Univerzitet u Melbourneu.

"Ovdje se koristi kao pigment uvijek željezni oksid koji se ne može datirati direktno. Ako se ugljik koristio kao pigment kamene umjetnosti u drevnoj aboridžinskoj umjetnosti crtanja u stijenama, kako još uvijek nismo pronašli nijedan sačuvani primjer u Australiji", kazao je, piše LiveSience.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 28 februar 2021 08:55

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 18:00 (april - maj)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved