Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Antičke skulpture ponovo pokrenule svađu između Grčke i Britanije, Mitsotakis traži ukradeno blago

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis nudi da posudi grčko blago Britanskom muzeju ako im "ukradene" skulpture vrate na Akropolj.

Grčki premijer je zatražio da se 2.500 godina star partenonski mermer, za koji optužuje Veliku Britaniju da ih je ukrala, vrate Grčkoj, a čak je ponudio i da posudi neka od blaga svoje zemlje Britanskom muzeju u pokušaju da se postigne dogovor.

Kyriakos Mitsotakis rekao je da skulpture, poznate i kao Elgin mermer, pripadaju Muzeju Akropolja u Atini. Međutim, Boris Johnson je ranije odbacio njihovo vraćanje s obrazloženjem da su stečeni legalno.

Mitsotakis je rekao: "Naš stav je vrlo jasan. Mermeri su ukradeni u 19. vijeku; pripadaju Muzeju Akropole i moramo ozbiljno da razgovaramo o ovom pitanju", rekao je Mitsotakis.

"Siguran sam da bi kada bi postojala volja britanske vlade mogli naći aranžman sa Britanskim muzejom u smislu da u inostranstvo šaljemo kulturno blago na posudbu, koje nikada nije napustilo zemlju", dodao je.

Mramor je uklonio s Akropole prije više od 200 godina Lord Elgin u okolnostima koje su potaknule jedan od najpoznatijih svjetskih kulturnih sukoba i dugo su bile predmet sporova.

Mitsotakis je rekao da će to pitanje pokrenuti s Johnsonom kada se njih dvojica sastanu sljedeće sedmice radi razgovora koji bi mogli oblikovati buduće odnose između dvije zemlje.

Međutim, Johnson je odbacio apel za njihov povratak u Grčku ranije ove godine.

"Razumijem snažna osjećanja grčkog naroda i premijera Micotakisa. Međutim, britanska vlada ima čvrst, dugogodišnji stav u vezi s skulpturama, a to je da ih je lord Elgin legalno nabavio prema odgovarajućim zakonima tog vremena i da su legalno u vlasništvu povjerenika Britanskog muzeja od njihove nabavke", rekao je Johnson.

IZVOR >>>

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved