Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Velika međunarodna studija otkrila zanimljive stvari o prapovijesnim stanovnicima s područja Hrvatske

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Ljudi koji su se doselili u južnu Britaniju između 1300. i 800. godine prije nove ere bili su odgovorni za otprilike polovicu genetskog porijekla kasnijih populacija, pokazala je velika međunarodna studija, u kojoj su sudjelovali i hrvatski znanstvenici, objavljena u časopisu Nature.

U najvećoj takvoj analizi objavljenoj do danas znanstvenici su istražili DNK preko 800 osoba koje su živjele tijekom prapovijesti. Globalna studija koju su vodili znanstvenici sa Sveučilišta u Yorku u Velikoj Britaniji, Harvard Medical School iz SAD-a i Sveučilišta u Beču pokazuje da se, kombinirajući drevnu DNK i arheološke dokaze, umjesto nasilne invazije ili jednog migratornog događaja, genetska struktura stanovništva Britanije promijenila kroz trajne kontakte između britanskog otočja i kontinentalne Europe tijekom nekoliko stoljeća, poput kretanja trgovaca, sklapanja brakova i selidbe manjih obiteljskih grupa. Istraživači kažu kako se podrijetlo ovih migranata još ne može sa sigurnošću utvrditi, ali je najvjerojatnije da su došli iz zajednica u i oko današnje Francuske.

Srednje i kasno brončano doba bilo je vrijeme kada su se naseljene zemljoradničke zajednice proširile krajolicima južne Britanije, a razvijeni su opsežni trgovački putovi koji su omogućili transport metalnih ruda za proizvodnju bronce. Te su nove mreže povezivale brojne regije diljem Europe, što se vidi iz širenja brončanih predmeta i sirovina.

VIŠE >>>

Zadnje ažuriranje subota, 25 decembar 2021 19:11

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved