Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

Misteriozni zapis na stijeni kod Višegrada: Arheolozi ne mogu da odrede iz koje epohe su crteži

Ocijenite članak
(1 ocjena)

Prva asocijacija na bh. grad Višegrad je nobelovac Ivo Andrić i njegovo nagrađeno djelo "Na Drini ćuprija". Međutim, mali broj ljudi zna za koloplet historijskih zapisa nedaleko od Višegrada.

Zapravo, već vjekovima na stijenskim obroncima, blizu sela Žlijeb pored Višegrada, u podnožju Dikave i Tare, misteriozni zapis traje vjekovima. Mještani smatraju da je urađen bojom koja se ne spira.

"Stijena pod pismom", kako joj je dat lokalni naziv, čuva svoju misteriju. Širom svijeta poznati ovakvi ili slični zapisi nazvani su petroglifi, koji u svakoj kulturi imaju svoje značenje. Nerijetko se smisao pretroglifa povezuje sa znanjima koja su za cilj imala da se prenesu na sljedeće generacije. To je zabilješka o nekom veoma posebnom događaju koji je morao ostati zabilježen za naredna pokoljenja.

IZVOR >>>

Zadnje ažuriranje nedjelja, 27 mart 2022 07:21

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved