Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

U Gazi pronađena statua kaananske boginje stara 4.500 godina

Ocijenite članak
(0 ocjena)

Farmer je u Gazi pronašao statuu za koju palestinski arheolozi kažu da je riječ o glavi kanaanske boginje Anat, koja je stara 4.500 godina.

Do otkrića je došao farmer koji je kopao svoje zemljište u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze. Neki stanovnici Gaze na društvenim mrežama komentarišu ovo otkriće povezujući boginju i rat. Poznato je da već godinama traju sukobi između Izraela i militantnih grupa u Gazi koja je pod kontrolom Hamasa.

Međutim, otkriće statue napravljene od krečnjaka je podsjetnik na to da je Pojas Gaze nekada bio dio važnog trgovačkog puta za drevne civilizacije te da je nekada bio kaanansko naselje.

Glava je visoka 22 cm i jasno pokazuje lice boginje koja nosi zmijsku krunu.

"Shvatio sam da se radi o dragocjenoj stvari, no nisam znao da ima tako veliku arheološku vrijednost. Zahvaljujemo se Bogu i ponosni smo što je ostala na našoj zemlji u Palestini još od kanaanskih vremena", rekao je farmer.

Statua Anat, jednog od najpoznatijih kanaanskih božanstava, sada je izložena u Qasr al-Bashi, historijskoj zgradi koja služi kao jedan od rijetkih muzeja u Gazi.

"Slučajno sam je pronašao, bila je blatnjava pa sam je oprao vodom", dodao je farmer.

Jamal Abu Rida iz ministarstva za turizam i antikvitete je rekao da je statua "otporna na vrijeme" i da je pažljivo analizirana. On je kazao da ona ima i političku poentu.

VIŠE >>>

Zadnje ažuriranje petak, 29 april 2022 19:31

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved