Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Administrator

U ponedjeljak 17.juna u posjetu Kompleksu Ravne boravile su mlade rukometašice Ženskog rukometnog kluba Umag (Hrvatska) zajedno sa svojim trenerima. Svi zajedno su imali priliku obići Prahistorijski kompleks tunela Ravne, a nakon toga uživati i u ljepotama parka „Ravne 2“.

- Već ranije sam dolazio ovamo, tako da mi ovo nije prvi posjet, a inače sam i rodom iz BiH, ovdje iz komšiluka, iz Breze, a životni put me prije 35 godina odveo u Umag. Prije više od 20 godina sam se posvetio trenerskom poslu i trener sam u ŽRK „Umag“, jednom prelijepom malom istarskom gradiću. Tamo je rukomet glavni sport, a pošto treniram mlađe selekcije, odlučio sam povezati djecu iz Umaga i Bosne i Hercegovine, tako da često imamo turneje od po nekoliko dana u BiH. Što se tiče onoga što smo danas vidjeli, djeca su zaista oduševljena, i meni je prvi dolazak bio nešto sasvim novo i nisam znao gdje idem, ali poslije toga nastojao sam svaki put kada dolazimo u Bosnu, da ovdje dovedem sportiste s kojima dolazim. Mi obilazimo cijelu Bosnu i Hercegovinu, a Visoko je nezaobilazna stanica prilikom svakog našeg dolaska. Ovdje dolazimo prije svega zbog piramida, a interesantno je da su djeca itekako upoznata s otkrićima u Visokom, jer je to kod nas prava atrakcija, slušali smo brojna predavanja, imali priliku dr. Osmanagića i ugostiti u Umagu, tako da smo pravo upoznati sa ovim projektom, ali i prezadovoljni viđenim. Naravno, tu su i sportski događaji i prijateljske utakmice koje odigramo prilikom svakog našeg dolaska. Oduševio nas je i ovaj park „Ravne 2“, radi se o sjajnoj ideji, a s naše sportske strane, ovo mjesto je zaista posebno, i moguće ga je koristiti za brojne sportske namjene, od treninga, pa do priprema ekipa. – kazao nam je trener ekipe Umaga, Senad Imamović.

U posjeti Bosanskoj dolini piramida 14. juna 2019. boravio je i član Akademije nauka i umjetnosti BiH Mirko Pejanović. Ovaj dugogodišnji profesor i dekan Fakulteta političkih nauka, osnivač Srpskog nacionalnog vijeća i član ratnog Predsjedništva BiH, obišao je Muzej Fondacije, Podzemni labirint Ravne i park 'Ravne 2'.

Impresioniran dostignućima Fondacije 'Arheološki park: Bosanske piramide Sunca' i njenog osnivača dr. Semira Osmanagića, akademik Pejanović je izjavio:

'Imao sam zadovoljstvo da budem dekan Fakulteta kada je dr. Osmanagić branio svoj doktorat. Tada je bilo pokušaja da mu se ospori procedura. Žao mi je što danas nema ovdje onih koji su ga osporavali, jer bi se sigurno postidjeli.'

Arheološko-turistički park „Ravne 2“ za kratko vrijeme je postao mjesto odmora kako za Visočane, tako i za brojne posjetioce iz okolnih gradova, koji sadržaje, prirodu i mir, koriste za punjenje energije i odmor u predivnoj prirodi.

U nedjelju 16.juna u parku „Ravne 2“ smo sreli i bračni park Mersu i Džemala Zekovića, koji su u Visoko stigli iz obližnjeg Ilijaša.

- Iako nam iz Ilijaša treba nekih desetak minuta do vožnje, priznat ćemo vam da nam je ovo prvi dolazak i obilazak, ali nakon ovoga što smo doživjeli i vidjeli, sasvim sigurno ćemo postati redovni gosti, kako ovog predivnog parka, tako i tunela Ravne. Osjećaj u tunelima je fantastičan, a na dolazak su nas ponukale brojne priče i svjedočanstva, a posebno priča od protekle sedmice o gospodinu iz Slovačke. To je zaista fantastično, a i naš prvi boravak u tunelima je bio odličan, osjetili smo posebnost tog mjesta. S druge strane, ovaj predivni park koji smo obišli je pravi raj na zemlji. Svaka čast dr. Osmanagiću i svim uposlenicima na jednom ovakvom prekrasnom mjestu, koje se nalazi na svega par minuta od urbane sredine, a opet ima svu prirodnu ljepotu, čistoću, brojne sadržaje, tako da ćemo ove naše impresije podijeliti s prijateljima iz Ilijaša, ali i prijateljima koji žive po cijelom svijetu, te ih pozvati u Bosansku dolinu piramida. Što se nas tiče, nakon ovog obilaska sigurno postajemo redovni gosti, a ovdje smo već narednog vikenda, kada s prijateljima dolazimo da uživamo u brojnim programima ljetnog festivala – kazali su nam Zekovići, koji nisu mogli skriti oduševljenje onim što su vidjeli, posjetili, ali i osjetili u tunelima Ravne, te u parku „Ravne 2“.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved