Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

SIMULACIJA RAVNODNEVNICE U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA

Ocijenite članak
(1 ocjena)
Pogled sa vrha Hrama majke zemlje na pravac istok-zapad, odakle dolazi prvi zrak ravnodnevnice: Pogled sa vrha Hrama majke zemlje na pravac istok-zapad, odakle dolazi prvi zrak ravnodnevnice:

Volontirajući u prvoj smeni Međunarodne radne akcije “Mrav 2011”, dana 16.06.2011 u popodnevnim časovima, uz pomoć drugih volontera, Tee i Zlatana, kojima se ovom prilkom zahvaljujem na pomoći, kao i majstoru Hasi koji nas je snabdeo libelom i odgovarajućim zidarskim metrom, kojim smo mogli da izmerimo ugao elevacije, i bez kojih ovo merenje ne bi moglo biti izvedeno, obavili smo simulaciju prolećne ravnodnevnice u Bosanskoj dolini Piramida.

Pronašli smo najvišu tačku na platou Piramide Meseca, koju označava jedno usamljeno drvo na malenom brežulju na platou. Zatim smo odredili pravac zapad-istok odakle dolazi zrak ravnodnevnice, i izmerili ugao koji zaklapa donja tačka realnog horizonta sa idealnim od 180 stepeni. Izmerili smo ugao i zabeležili da iznosi 7 stepeni. Zbog konfiguracije terena koji je pošumljen u svim pravcima ka Piramidi Sunca, nismo mogli da obavimo drugi deo simulacije na terenu, koji je podrazumevao označavanje mesta na koje pada prvi sunčev zrak u zoru ravnodnevnice, već je drugi deo obavljen uz pomoć Google Earth programa, i označena je površina kao skup tačaka najverovatnijeg nalazišta mesta na koje bi mogla da se ukaže senka vrha Piramide Meseca u cik zore prolećne ravnodenvnice.


Pogled sa vrha Hrama majke zemlje na pravac istok-zapad, odakle dolazi prvi zrak ravnodnevnice:

Topografski snimak sa postavljenim tačkama simulacije:

Pogled sa tačke odakle dolazi zrak ravnodnevnice sa označenom površinom moguće senke. Crvenom linijom je oivičena površina moguće senke. Gornji deo je naznačen zato što se posmatrač nalazi iznad ground level-a, a zrak pada pod nešto kosijim uglom – 7%, u odnosu na zamišljeni idealni horizont.

A evo je i komletno pokazana površina gde bi mogla da padne senka, koja se u celosti nalazi ispod linije od 300 metara zemljišnom linijom od vrha Piramide Sunca:

Mere označene površine su sledeće:

Udaljenost gornje stranice označene površine od vrha Piramide Sunca:

Udaljenost donje stranice označene površine od vrha Piramide Sunca:

Širina označene površine:

U perspektivi to izgleda ovako:

Analizu obavio i prikaz priredio Nikola Markov, član Astronomskog društva „Ruđer Bošković“, Beograd


Zadnje ažuriranje utorak, 13 septembar 2011 02:34
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved