Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

100 tonske kutije / sanduci iz Serapeuma u Egiptu ?

Ocijenite članak
(2 ocjena)

Piše: Senko

Jedini dokument koji imamo o Serapeumu je knjiga " Le Serapeum de Memphis " iz 1882. godine, profesora G. Maspera, profesora de College de France, ravnatelja Geniérala des Musées d'Egypte, koji je ponovo objavio djelomični izvorni rukopis Augusta Mariettea koji je otkrio Serapeum,

Restauriranje dijela tih galerija u Egiptu dogodilo se početkom 2000. godine, tijekom kojeg je zatvoren Serapeum. Nakon restauratorskog rada ministarstvo antikviteta otvorilo je jedan dio podzemnih galerija tek 2012. godine.

Njihovo službeno objašnjenje je da su sve galerije nekoć bile korištene kao Serapeum, odnosno pokopno mjesto za svete bikove. To je zapravo netočna izjava, što je vidljivo iz zapisa otkrivatelja Augusta Mariettea. Male galerije u Serapeumu doista su korištene za pokapanje bikova, ali u drvene sanduke, Velika Galerija nije korištena u tu svrhu, što je vidljivo iz Marietteovih zapisa. Svi su tuneli bili povezani, a kada je Mariette 1850. godine otkrio to mjesto, sve je bilo nedirnuto. Sve vrijedne stvari još su bile tamo. Nijedan pljačkaš nikad nije ušao u te tunele.

Zašto je Velika galerija bila prazna od bikova ili ljudskih mumija ?

Zašto su dinastički Egipćani otkrili ove drevne tunele, ali ih nisu nikad koristili, niti granitne sanduke u njima, da bi pokapali, a pokojnika opet nema ?

Zidovi Malih tunela bili su puni stela, ali u Velikoj galeriji zidovi na samom početku imaju samo nekoliko malih stela. Izgleda kao da su Egipćani imali namjeru koristiti Veliku Galeriju, ali su iz nekog razloga odustali.

Velika Galerija i njezini granitni kovčezi već su bili tamo kada su je dinastijski Egipćani otkrili. Izgleda da su razmišljali o ponovnom korištenju onoga što su pronašli, ali su promijenili mišljenje shvativši da je to za njih nemoguća misija, nakon toga su iskopali male vlastite tunele za pokapanje svojih svetih bikova i to u drvene sanduke.

Službeno objašnjenje da su razbojnici otvorili poklopce kako bi uzeli bikovske mumije je potpuna neistina. Kad je Mariette otkrio podzemne tunele, bilo je samo jedan kovčeg koji je još bio zatvoren. Mariette kao arheolog nije uspio rukama, pajserima ukloniti takav teški poklopac nego je morao pribjeći eksplozivu kako bi otvorio jedni zatvoreni kameni sanduk koji je isto bio prazan. 

Bilo koji " kradljivac te grobnice " u prošlosti također nije mogao otvoriti te poklopce. Zato bajke o Egipćanima kao graditeljima tih sanduka " ne drže vodu "!

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved