Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Piramida - zlatna kuća

Ocijenite članak
(4 ocjena)

 

Piše: Senko Senac

Zlatna Piramida površine od 1600 m² u Wadsworthu, Illinois, Sjedinjene Američke Države, jedna je od najbizarnijih izgrađenih kuća za stanovanje, a u vlasništvu je Jima i Linde Onan.

Jim Onan oduvijek je bio opsjednut Piramidama ,stoga nije ni čudo što je sagradio svoj dom u obliku Piramide.

U sedamdesetima Piramide postaju sve popularnije zbog mnogih misterioznih priča koje ih okružuju .Jimova znatiželja navela ga je da počne izgrađivati male Piramide i postavljati ih u svoje okruženje. Mnogi njegovi prijatelji kad su stavili ruke iznad njegovih malih Piramida osjetili su čudan osjećaj, vrtlog energije koji je dolazio s vrha tih Piramida.

Nastavio je izrađivati te male Piramide, a zatim je odlučio izgraditi nešto malo veću Piramidu u svom dvorištu da bi eksperimentirao na većoj razini.

Jednog dana Jim je u razgovoru sa svojom suprugom Lindom postavio pitanje o tome kakvu će kuću izgraditi za njihovo stanovanje ? 
Supruga Linda šaleći je rekla: "Zašto ju ne izgradiš u obliku Piramide?". On je to i učinio, započeo je izgradnju svog obiteljskog doma u obliku piramidalne strukture.

1977 godine sagradio je piramidalni dom za svoju obitelj i bila je replika Piramide u Gizi u omjeru 1/9. 

Kada je izgradnja zgrade došla do završetka i poprimila oblik Piramide desilo se nešto čudno.
U sredini Piramide - kuće počela je izlaziti izvorska voda te počela ulaziti u kompletno prizemlje. Jim i Linda zbunjeni tim događajem izbacuju prvobitni plan da imaju unutarnji bazen, umjesto toga morali su dovesti stručnjake da preusmjeravaju vodu iz piramidalnog doma u okolicu.

Neki su tvrdili da je oblik same Piramide pomoglo izlasku izvorske vode koja je ispunila okolno područje. To postaje jedini zaključak s obzirom na to da prije toga nije bilo vode u okruženju, a tek kada se u potpunosti Piramida formirala voda je počela izvirati.


Nakon tog događaja, preusmjeravanjem vode stvorili su otok na kojem se i danas nalazi.

Jim Onan bio je vrlo strastveno vezan za egipatsku arhitekturu i kulturu te je odlučio da obloži piramidu zlatom. Obložio je piramidu s 24 karatnim zlatom , koje ga je koštalo dodatno 1 milijun dolara. Ovo je za sada najveća zlatna struktura u Sjevernoj Americi.

Naravno, ova Piramidalna struktura privukla je veliku pozornost lokalne zajednice, medija i kao takva postala je turistička atrakcija.

Poznate osobe su također pokazale interes. Michael Jackson htio je snimiti glazbeni video spot u okruženju ove piramide, a Muhammad Ali htio je kupiti ovu zlatnu piramidu i pretvoriti je u boksački trening centar.

 
Zadnje ažuriranje petak, 23 mart 2018 09:52
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved