Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Drevni kineski izumi koje Zapad nije mogao ni zamisliti dok su nastajali i dok su ih Kinezi koristili

Ocijenite članak
(2 ocjena)

Piše: Senko

Kada su brojna plemena tražila najbolju zemlju kampiranjem diljem Europe , nisu mogla ni zamisliti da je kineska civilizacija već imala razvijenu znanost i tehnologiju.

Naravno, Kini se ne može pripisati izum mobilnog telefona, interneta ili drugih modernih tehnologija. Ali ono što je ova zemlja dala cijelom čovječanstvu tisućama godina prije i s tim poboljšala različite aspekte ljudskog života , štoviše, utjecaj svih tih genijalnih drevnih izuma možemo vidjeti i u 21. stoljeću.

Danas svi možemo uživati u okusima kineskih čajeva, diviti se izvrsnom kineskom porculanu , oduševljavati se kineskom svilom i poboljšavati zdravlje uz pomoć tradicionalne kineske medicinske .
Međutim, to je samo mali dio ogromne baštine koju je drevna Kina ostavila današnjem svijetu .
Evo par primjera o kojima malo ljudi zna .Kineskih izumi koji su (i ostali) u širokoj upotrebi u našem zapadnom svijetu , a zapravo došli su s Dalekog istoka.

O mnogim saznanjima vezanim za Kinesku staru znanost možemo zahvaliti  Josephu Needhamu , znanstvenom povjesničaru koji je desetljeća proveo istraživajuči, pišući i uređivajuči monumentalnu povijest znanstvenog razvoja u Kini .
 
https://www.nytimes.com/1995/03/27/obituaries/joseph-needham-china-scholar-from-britain-dies-at-94.html

Izum papira i par korisnih stvari od njega kojeg su Kinezi koristili od 2. stoljeća prije Krista.

Toaletni papir 

Prva njegova zabilježena upotreba potječe iz 851. godine, tijekom dinastije Tang.

U zapadnom svijetu toaletni papir postao je komercijalno dostupan tek u drugoj polovici 19. stoljeća, nakon što ga je 1857. "reinventirao- ponovo pronašao " Joseph C. Gayetty.
 
Godine 1935, Northern Tissue izbacio je reklamu za toalet papir koji nema komadića ivera na sebi. Da, dobro ste pročitali, nekadašnja tehnika proizvodnje papira ostavljala je komadiće drveta zabodene u papir.
Kinezi nisu imali tih " problema ".

Tiskana knjiga

Prva knjiga tiskana na papiru u pravoj veličini , izrađena je davne 868. godine, tijekom dinastije Tang. U to je vrijeme tiskanje je steklo veliku popularnost, pojednostavljujući širenje vjerskih tekstova bez izmjena ili manipuliranja sadržajem.
 
Stranica iz Dijamantne Sutre, prve tiskane knjige na svijetu. 

Usput na zapadu, Johann Gutenberg koristi gotovo istu tehnologiju za ispis prve Biblije tek 1450-ih.

Tiskani novac

Već u 9. stoljeću Kinezi su počeli koristiti papir za tiskanje novca. Prve novčane papire trgovci su koristili za polog metalnih kovanica bez ikakvih gubitaka ili vrijednosti "novca".

Restoranski jelovnik

Kina je oduvijek bila veliki trgovac, meta trgovca i avanturista iz cijelog svijeta. Razlog izuma jelovnika na više jezika je bio veliki broj stranaca koji nisu znali kineski jezik ... restoranske jelovnike imaju već od dinastije Song (960-1279. godine ).

Vilica i nož

Štapići čine sastavni dio kineske egzotike. No, nalazi iz grobnice Qin Shihuanga, prvog ne-mitskog cara Kine (259. pr. Kr. - 210. pr. Kr.), dokazuju da su Kinezi izumili i koristili metalne vilice i noževe modernog dizajna prije više tisuća godina. Zašto ih Kinezi danas ne koriste, e to je drugo pitanje ?

Usporedbe na zapadu , još prije 300 godina uporaba vilice i noža za vrijeme objeda predstavljala je rijetkost, kako u Engleskoj, tako i u Francuskoj. Jelo se prstima sve do 17. stoljeća ( osim u Dubrovniku !! ).

Kompas

Kompas je jedan od najvećih drevnih kineskih izuma.Dinastija Han (206 pr.Kr. – 220.)
Europu dolazi tek u 12. stoljeću ili s kašnjenjem od cca 1 400.godina .

Mehanički sat

Prototip mehaničkog sata nastao je u Kini.Njegov stvaratelj bio je budistički redovnik Yi Xing. Njegov prvi model mehaničkog sata nastao je 725.godine , dva stoljeća prije nego što je ista "ideja" pogodila zapadnjake 

Detektor potresa

Mi ga na zapadu zovemo seizmograf, Kinezi su ga koristili prije gotovo 2 000. godina izgledao je poput lijepe brončane vaze.

U Kini su potresi česti, tako da je ovaj stilski uređaj čuvao ovu zemlju već tisućama godina.

Zapadni prototip suvremenog seizmografa osmišljen je u Perziji u 13. stoljeću ,a u Francusku dolazi tek početkom 18. stoljeća.

Rakete

Kineska nedavna postignuća u istraživanju svemira impresivna su. Vjerojatno, u 3. stoljeću, izumitelji raketa nisu mogli ni sanjati da će njihovi potomci zbog njihovog izuma moči vidjeti Zemlju s neba. Eto njihovi povijesni zapisi o njihovoj inovaciji nadahnuli su daleke generacije da izgrade ogromne i moćne svemirske letjelice .

Kina danas jako puno ulaže u edukaciju mladih i s pravom može zahvaliti svoj prosperitet upravo tom čimbeniku . Izgleda da je odlučila vratiti davno izgubljenu inovacijsku poziciju u svijetu .
 
Zadnje ažuriranje petak, 11 maj 2018 06:29
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved