Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

GORAZD KLEMENČIĆ: VJERUJEM DA MOBILNI TELEFONI I INTERNET ZAGRIJAVAJU ATMOSFERU

Ocijenite članak
(2 ocjena)

Piše: Gorazd Klemenčić, Slovenija

Prije par godina sam došao na ideju da je jedan od većih, mogućih uzroka zatopljenja atmosfere vezan za upotrebu mobilne telefonije i interneta. Do početka devedesetih godina 20. stoljeća, vrijeme je još nekako bilo normalno. Onda su došli mobilni telefoni i nakon nekoliko godina sve se glasnije govorilo o zagrijavanju atmosfere. Uzrok je, pojašnjeno je, previse CO2 u istoj.

Nekako smo to prihvatili i počela je borba za što manje ispuštanje CO2. Meni to nije dalo mira. Neka misao, duboko u meni, nije mi dala mira. Postoji još nešto, mnogo opasnije. Internet video prezentacije su mi pomogle da riješim ovu zagonetku.

Prošle  godine  sam  našao  filmove  poput  kako  ispeći kokice i jaja  mobilnim  telefonima:

https://www.youtube.com/watch?v=V94shlqPlSI,

https://www.youtube.com/watch?v=l3ge9M54l7E 

Vjerujem, da  su  snimci  istiniti,  da  nisu  montaža.  Ako uzmemo u obzir da mobilni telefon može ovo uraditi, onda su oni puno opasniji nego što mi to možemo zamisliti. Gledajući globalno, koliko mobilnih telefona, baznih stanica, radi svake minute, svake sekunde, svo vrijeme, onda sve skupa može dati dovoljno toplotne energije da ugrije čitavu atmosferu. Mnogo više nego što je ona sposobna absorbirati ili akumulirati. S uzajamnim djelovanjem nekoliko milijardi mobilnih telefona i internet konekcija, siguran sam da se akumulira dovoljno energije koja remeti normalan tok i rad atmosfere. Led se počeo topiti na polovima, vrućine su nesnosne, oluje koje se ne pamte stotinu i više godina. i da ne nabrajam dalje.

Ideju sam predočio slovenačkom političkom vrhu, molio Instutut Jožef Stefan da naprave analizu, molio slovenačke poslanike u EU da u Evropskom parlamentu zatraže istraživanje i provjeru ove ideje. Od svega ništa nije bilo. Kao da ne postojim.

Politika i nauka zajedno mogu riješiti taj problem. Nauka dokaže da je preveliki broj i rad mobilnih telefona štetan, politika izglasa zakone koji će sve skupa vratiti u približno normalno stanje.

Smatram, da je  nužno,  da  istraživanja  napravi  zvanična  naučna  institucija,  jer  samo  tako potvrđen  rezultat  može  biti  podloga  za  daljnje  dejstvovanje.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 15 juli 2018 06:35
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved