Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

Piramide i ekonomija

Ocijenite članak
(10 ocjena)
Piše: Senko
  
Jedno pitanje koje su mnogi ignorirali vezano za izgradnju Piramida na Giza platou i njenom okruženju je pitanje ekonomije. Resursi su resursi da li se projekt izgradnje događa danas ili prije nekoliko tisuća godina. Znamo da je bilo potrebno puno radnih sati, raznoraznih alata, kao i plaće za menadžerski tim, nadzornike i radnike. Danas bi izgradnja tako velikih struktura stajala cca 35 milijardi dolara, isto tako je koštala izgradnja istih i prije mnogo tisuća godina, jedina razlika bila je nominalna vrijednost upotrijebljenog novca. 
 
Ali za razliku od ovih “manjih” Piramida u slučaju Velike Piramide, taj proračun ide do cca 380 milijardi dolara, prema inženjeru Markusu Schulteu iz globalne tvrtke za dizajn i poslovno savjetovanje Arup. Samo vapnenačko-granitno-bazaltni blokovi za Veliku piramidu danas bi koštali preko 18 milijardi dolara ,a ostali troškovi se odnosi na transport ( iz Asuana cca 930 km ) te obradu i ugradnju. 
 
Za tako visok iznos izgradnje samo jedne Piramide, a i ostalih u okruženju usporedivih veličina, sigurno je morao postojati vrlo dobar razlog zašto su izgrađene. Svrha i razlog takve mega izgradnje je sigurno bila da budu korisne cijelom društvu.

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 18:00 (april - maj)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved